Министерството на здравеопазването смята, че заплащането за медиците на първа

...
Министерството на здравеопазването смята, че заплащането за медиците на първа
Коментари Харесай

МЗ иска парите за медиците на първа линия да са обвързани със заболеваемостта

Министерството на здравеопазването счита, че заплащането за медиците на първа линия в битката против Covid-19 би трябвало да се обвърже с равнището на заболеваемостта, само че съответните сделки по какъв начин да се промени методиката за заплащане би трябвало да станат сред Лекарския съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това съобщи пред Mediapool зам.-министърът на опазването на здравето Димитър Петров във връзка договарянията за смяна на тласъците за работа на първа линия. Миналата седмица стана ясно, че Лекарският съюз и здравните управляващи за заплащане в изискванията на стеснен финансов запас и неспособност да се направи актуализация на бюджета. Лекарският съюз, да вземем за пример, предлага настоящето твърдо възнаграждение от 1000 лв. на месец към заплатата да се размени с диференцирано възнаграждение съгласно дадените часове наряди, т.е. хората, които са работили повече – да получават повече. Не е ясно обаче дали настояването им ще бъде признато.

" Ние сме задали по-скоро правилата на това договаряне, само че не желаеме да се месим и да изземаме функционалностите на други институции. Ние казахме да договорят каквито желаят методики, само че те да са обвързани със заболеваемостта и броя на пациентите. При повишаване на заболеваемостта да се усили заплащането и броя хора, които са ангажирани, а на джипитата - равнището на възнаграждение ", разяснява Петров. Той изясни, че съответно за персоналните лекари концепцията е сумата да е обвързана със заболеваемостта: " Когато сме в зелената зона, сумата да е по-ниска от 1000 лв. , а когато се усили да се повишава ", уточни той. Така, по думите му, ще се подсигурява, че при възможна нова вълна, заплащането ще се усили, с цел да не се демотивира медицинският личен състав.

Очакванията на Петров са май месец да бъде последният, за който да бъде платено по актуалните правила, а за юни и юли да се заплаща към този момент по нова методика . " Ние гледаме да подсигурим юни и юли, тъй като август към този момент може да има и актуализация на бюджета ", изясни Петров.

Като цяло упованията са в летните месеци заплащанията да се редуцират, защото има по-малко заболели и работата е по-малко . В същото време ще се отстрани опцията бонуси да получават и хора, които не са директно ангажирани с работа на първа линия.

" Сега докладите са, че доста хора, които не са ангажирани, са получавали
бонуси и това би трябвало да се ограничи ", съобщи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР