Министерството на здравеопазването ще издаде във вторник (11 януари) заповед,

...
Министерството на здравеопазването ще издаде във вторник (11 януари) заповед,
Коментари Харесай

Здравните власти допускат хората с бустер да са в най-кратка карантина

Министерството на опазването на здравето ще издаде във вторник (11 януари) заповед, с която публично ще бъдат понижени наложителната изолираност и карантина на инфектирани с COVID-19, техните контактни, а по-всяка възможност и на хората, връщащи се от чужбина, които нямат документ за ковид и негативен резултат от PCR тест.

Това се схваща от брифинг на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова и от известие на здравното ведомство., само че през днешния ден министърът добави нов акцент - че карантината (при контактни на инфектирани с COVID-19) на хора с бустерна доза може да в най-кратка карантина или изобщо да не би трябвало да се изолират. С това известните до момента облекчения получават следните контури: Проф. Сербезова не уточни какви периоди се плануват тъкмо: " Има процедура в доста европейски и неевропейски страни хората, които имат подложен бустер, да е още по-съкратен срокът на карантината, в някои страни даже няма такава ".

Окончателният вид на разпоредбите за карантина и изолираност трябвало да бъде решен на две срещи в здравното ведомство: експертен съвет по контрол на имунопрофилкатиката и на новия вид на щаб за ковид, наименуван Национален пандемичен комитет (в него вземат участие представители на всички министерства).

Ако бъде понижен срокът на карантината за хора с бустерна доза, това би било от изгода за обстановки като на президента Румен Радев:,, а през идната седмица му следва да постави клетва пред депутатите откакто бе определен за втори президентски мандат.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР