Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България. Заместник-здравният

...
Министерството на здравеопазването създаде специализиран сайт за имунизациите в България.
Заместник-здравният
Коментари Харесай

Заработи нов сайт за ваксините в България

Министерството на здравеопазването сътвори профилиран уебсайт за имунизациите в България.

Заместник-здравният министър доцент Михаил Околийски съобщи, че в обществото се обрисуват пет клъстера в отношението към имунизациите. Около 25% са твърдите последователи на имунизациите, към 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни посредством целенасочени послания, и едвам към 12% са твърдите антиваксъри.

" Българският антиваксър с 15% представителност, подвига звук като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за жалост не е науката. Решението дали да се ваксинираш, е прочувствено, а не рационално ", означи и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. По негови думи, в случай че хората схванат, че имунизацията е за тяхно положително, ще я създадат.

За задачите на новия уебсайт на Министерство на здравеопазването е употребена платформата " Плюс мен " - https://plusmen.bg/, която беше пусната по време на пандемията, с цел да дава информация за имунизациите против COVID-19. Актуализираният портал показва данни за наложителните и целесъобразни имунизации, всяко едно от болесттите, против които са ориентирани имунизациите, както и Националните стратегии за имунизация, които се осъществят у нас. В уеб страницата могат да бъдат открити отговори на най-често задаваните въпроси и опровергаване на най-разпространените легенди, свързани с имунизациите.
 Министерски съвет одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката при пенсионерите
Министерски съвет одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката при пенсионерите

Програма обгръща интервала 2023-26 година

Проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването демонстрира, че 61% от родителите на деца до 4 година са в поддръжка на наложителните ваксини и биха сложили всички и даже спомагателни ваксини. 83,7% от личните лекари се сплотяват към мнението, че имунизациите от имунизационния календар на децата на възраст от 0 до 6 година би трябвало да останат наложителни.

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че към този момент е почнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 , по Националната стратегия за профилактика на рака на маточната шийка. Момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни могат да получат гратис ваксина против човешки папилома вирус (HPV). За създаване на ефикасна отбрана е належащо да се слагат две дози. Досега по Програмата се осигуряваха гратис имунизациите Gardasil.

От сряда, 27 септември, стартира против XBB-варианта на COVID-19. В Регионалните здравни инспекции към този момент са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предопределени за лица над 12 години, а през идната седмица се чака и доставка на ваксини за деца сред 6 месеца и 11 години.

По Националната стратегия за на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година тази година е обезпечено финансиране на 370 544 ваксини против грип. Очаква се през идващите три години броят им последователно да се усилва, като задачата е през 2026 година да бъде реализиран 35% обсег на целевата група.
 Министерство на здравеопазването желае да имунизира срещу грип двойно повече пенсионери тази есен
Министерство на здравеопазването желае да имунизира срещу грип двойно повече пенсионери тази есен

Осигурени са средства за над 370 000 ваксини
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР