Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница

...
Министерството на здравеопазването представи спешен план за оздравяването на болница
Коментари Харесай

Директорът на Пирогов увери, че няма да има съкращение на лекари и сестри

Министерството на опазването на здравето показа незабавен проект за оздравяването на болница " Пирогов ". Според него би трябвало да бъдат закрити 16 клиники и отделения. Директорът на " Пирогов " Стоян Балтов увери, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри и че преструктурирането няма да се отрази на пациентите.

В момента в " Пирогов " работят общо 46 клиники и отделения. Функциите на част от тях се дублират и не дават отговор на медицинския стандарт.
проф. Асен Балтов - шеф на УМБАЛСМ " ПИРОГОВ ": " 4 хирургични клиники, 4 травматологични клиники - всяка една от тях има една и съща активност. Няма специфика, по която да кажеш, че едната хирургия в е по-специфична от другата.
4-те клиники по хирургия ще бъдат обединени в една. Това ще се случи и с 4-те клиники по урология и 7-те по неврохуригия. От 4 клиниките по ортопедия ще станат 2. 6-те лаборатории ще бъдат обединени в един блок. След преструктурирането в " Пирогов " ще останат 30 клиники и отделения. Съкращения на медицински личен състав не се плануват.
проф. Асен Балтов - шеф на УМБАЛСМ " Пирогов ": " Идеята е просто да създадем едно уедряване, което да ни разреши да бъдем оптимално ефикасни, тъй като това което беше досега постановяваше да имаме към 2700 души личен състав, в случай че тези структури бяха изпълнени със наличие, както изискват медицинските стандарти. Това ние ще го реализираме с фрагментите, които сега работят в " Пирогов ".
В " Пирогов " работят 2150 души, към 8% от тях са административен личен състав. В хода на преструктурирането 550-те щатни бройки, които не са заети, ще бъдат закрити.
проф. Асен Балтов - шеф на УМБАЛСМ " ПИРОГОВ ": " Не може да се поддържат кухи структури и за това стават това уедряване ".
Балтов сподели, че чака заплатите на лекарите и сестрите в " Пирогов " да бъдат нараснали, а просрочените задължения, които са над 14 милиона лв., би трябвало да бъдат понижени. Оздравителният проект ще се ползва в " Пирогов " през идващите 3 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР