Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор

...
Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор
Коментари Харесай

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза ваккина срещу Covid

Министерството на здравеопазването утвърди рекомендациите на Експертния съвет по контрол на имунопрофилактиката по отношение на използването на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против Covid-19 за всички възрастни над 18 година, които желаят.
Втората бустерна доза може да се приложи минимум 4 месеца след първия бустер при хора, чийто приключен имунизационен курс е с двудозова ваксина.

Решението идва на фона на надигаща се заболеваемост в Европа, а към този момент и у нас, породена от новите подварианти ВА.4 и ВА.5 на Омикрон. За последните 7 дни в България има 70% растеж на новите случаи на Covid-19, пораства и делът на позитивните проби.

От Министерство на здравеопазването обясниха, че втората бустерна доза иРНК ваксина е мощно целесъобразна за няколко уязвими категории: мунокомпрометирани; трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия, пациенти на хронична диализа; пациенти с онкохематологични заболявания; консуматори и личен състав в обществени заведения, осигуряващи дълготрайна грижа за възрастни хора; медицински експерти, ангажирани с лекуването на пациенти с Covid-19; възрастни хора на и над 65 година

Становището на Експертния съвет е по отношение на рекомендацията на Европейската организация по медикаментите и Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите за обезпечаване на опция рискови лица от популацията да получат четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина против Covid-19.

Втора бустерна ваксина против Covid-19 може да бъде сложена във имунизационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична здравна помощ.

Считано от понеделник, 27 юни, Националният имунизационен указател – част от Националната здравно-информационна система – ще разрешава въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина, като жителите ще получават и документ за имунизацията. “Информационно обслужване “ АД към този момент работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде еднакъв с този за сложена първа бустерна доза, като изключение е само изписването на следващия номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в документа ще бъде посочено 4/4. Този документ, също като документа за сложена първа бустерна ваксина, ще бъде неопределен, доколкото настоящият европейски правилник не планува друго.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР