Министерството на здравеопазването на Турция обяви, че периодът на карантина

...
Министерството на здравеопазването на Турция обяви, че периодът на карантина
Коментари Харесай

Намаляват карантината за заразени с COVID-19 в Турция

Министерството на опазването на здравето на Турция разгласи, че интервалът на карантина за пациенти с COVID-19 се понижава от 14 на седем дни, съобщи в. " Дейли Сабах ".

По този метод Турция се причислява към увеличаващия се брой страни, трансформирали интервала на изолираност за болните от ковид, отбелязва изданието.

Решението бе взето през вчерашния ден на фона на големия растеж на новозаразените в страната, само че министърът на опазването на здравето Фахреттин Коджа увери жителите, че към този момент няма причина за паника, защото няма нарастване на броя на приетите в болница пациенти.

Увеличението на случаите се дължи на разновидността Омикрон. Вчера в Турция бяха регистрирани 66 476 новозаразени, което е най-големият брой на инфектирани от април 2021 година

Съобщено бе за 143 смъртни случая, само че при предходните талази на ковид броят на умрелите бе по-голям. Въпреки всичко обаче специалистите споделят, че са нужни повече данни, с цел да се откри какво тъкмо е въздействието върху хората на разновидността Омикрон на ковид.

След вчерашното съвещание на Турския съвет за битка с разпространяването на ковид министърът на опазването на здравето Коджа разгласи, че лицата с позитивен тест за COVID-19 ще остават под карантина към този момент седем дни. Хората, които са били контактни, ще могат да излязат от карантина на петия ден.

Лицата, които са с сложена бустерна доза ваксина против ковид или са боледували в последните три месеца , няма да бъдат поставяни под карантина при контакт със инфектирано лице, уточни Коджа в документално изказване.

Турция към този момент се въздържа от въвеждането на нови ограничения за битка с разпространяването на новия ковид макар нарастването на случаите. През април предходната година в страната бе въведен народен локдаун, а по-късно имаше интервал на последователно разхлабване на ограниченията. В момента е наложително носенето на защитни маски, спазването на обществена отдалеченост и съответна хигиена.

Министър Коджа за следващ път посочи смисъла на слагането на бустерна доза ваксина.

От началото на имунизационната акция в Турция през януари м.г. в страната са сложени 134 милиона дози ваксина. Около 83 % от популацията е с две дози ваксина, а над 20 милиона души към този момент са с подложен бустер.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР