Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са
Коментари Харесай

100 000 лв. ще платят МЗ и НЗОК на родителите на починало от левкемия дете

Министерството на опазването на здравето (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са дефинитивно наказани да платят 100 000 лв. на родителите на умряло дете, на което е било отказано лекуване в чужбина поради дискриминация. Това реши Върховният административен съд (ВАС), който за повторно прегледа делото, заведено от родителите на умрялото дете, заяви lex.bg

 Родители на умряло от левкемия дете осъдиха Министерство на здравеопазването Виж още

Съдебната им борба продължи 5 години, откакто Административният съд в Пловдив на два пъти осъди здравното ведомство и съществуващия тогава Фонд за лекуване на деца да обезщетят родителите, само че Върховен административен съд един път върна делото за ново разглеждане.

Миналата година съдът в Пловдив още веднъж одобри, че солидарна отговорност носят министерството и здравната каса, която се явява приемник на Фонда за лекуване на деца, който беше закрит през април м.г.

5-годишната Габриела Йорданова от Русе в Италия след направена интервенция по присаждане на костен мозък. Момиченцето страдаше от остра лимфобластна левкемия. Парите за интервенцията бяха събрани от дарения, защото Фондът за лекуване на деца в чужбина отхвърли финансиране. Мотивът на фонда е, че има съчетаем семеен донор за стволовите кафези - 9-годишната сестра на Габи - Виктория, което намалявало трансплантационния риск и затова процедурата можело да се извърши в България.

В същото време обаче други две деца със същата диагноза са получили финансиране от Фонда за лекуване на деца в чужбина.

Още през 2013 година Комисията за отбрана от дискриминирането (КЗД) откри, че с отхвърли си да финансира и провежда лекуването в чужбина, Фондът за лекуване на деца е дискриминирал 5-годишната Габи по симптом „ персонално състояние “, който се показва в това, че има сестра и единствено поради това събитие е било третирано по-неблагоприятно от посочено за съпоставяне друго дете с такова заболяване. След това и съдът одобри, че изначалната виновност на министерството е в бездействието му, че не е приложило признатата Национална стратегия за развиване на трансплантацията на стволови кафези 2007-2013 година

Програмата планува да бъдат основани нужните условия в България да се прави качествено лекуване на пациентите с онкохематологични болести, посредством подсигуряване на нужния брой донори на костен мозък за потребностите на страната ни и натрупването на задоволително количество генетичен материал в публичната банка за стволови кафези от пъпна шнур. Ако това е било изпълнено, евентуално нямаше да се стигне и до неравното отнасяне от страна на фонда, приема КЗД, а съдът е склонен с извода и написа, че е налице неделима щета, която обуславя и солидарна отговорност.

Първата инстанция одобри за обективен и размера на компенсацията от 100 000 лв., като в решението беше емфатичен изключителният интензитет на претърпените от родителите тъга, горест, изтощение, стрес , страдалчество и терзание, че не са могли да оказват помощ на болната си щерка, яд, безизходност, беззащитност и неизбежност.

Съставът на Върховен административен съд с ръководител и докладчик Панайот Генков изцяло споделя изводите на съда в Пловдив, като акцентира, че страната, посредством Министерството на здравеопазването, е длъжна да изравни опциите за лекуване на всички деца с онкохематологични болести с тези на останалите членове на обществото.

Според магистратите от събраните по делото доказателства изрично се открива, че е налице връзка сред описаното безучастие на здравното ведомство и отхвърли от финансово подкрепяне за лекуването на детето в чужбина. Съдът цитира като вярно и решението на КЗД, в което е признато, че умрялото момиченце е било дискриминирано по симптом „ персонално състояние “ поради сестра си.

„ Починалото дете на ответниците по касация е било лишено от опция да получи съответно лекуване както в България, по този начин и в чужбина, като очевидци на това безучастие са нейните родители. Изложеното в претекстовете на съда в тази връзка се споделя изцяло от сегашния касационен състав на Върховен административен съд, заради което не е належащо да се приповтаря “, написа в решението на Върховен административен съд, което е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР