Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще

...
Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката ще
Коментари Харесай

Денков: Зелен сертификат за учителите, ако нямат ваксина - тестове два пъти седмично

Министерството на опазването на здравето и Министерството на образованието и науката ще внесат през днешния ден план на разпореждане на Министерски съвет за обезпечаване на 13 милиона лв. за безвъзмездни щадящи проби за най-малките възпитаници, тъй че да се обезпечи връщането им в клас. Това заяви на брифинг пред медиите здравният министър доктор Стойчо Кацаров.

" Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, само че към момента не е несъмнено, че тестванията ще бъдат обезпечени до тогава. Ако тази процедура проработи, ще вкарат щадящо тестване и за по-големите възпитаници ", уточни Кацаров.

Образователният министър Николай Денков съобщи, че се следи графиката на пандемията и е видно какво се случва с пандемията и тя демонстрира, че към 15 септември е имало под 100 деца, а в последните дни са надхвърлили 500 на 100 000.

Денков е безапелационен, че зеленият документ ще продължи да се изисква за учителите и няма да се прави изключение.

" Това, което затваря публичните институции не са министерствата, а риска за децата ", съобщи министърът на образованието Николай Денков на брифинг.

" Ситуацията е изменена и методът, който имахме до в този момент също би трябвало да е се промени. Досега работехме с локализиран метод ", акцентира той.

" Имаме потребност от помощ и от учителите. Те се оправиха извънредно добре с тази обстановка, само че и те би трябвало да дадат единодушие за тестване два пъти седмично, с цел да се усъвършенства обстановката ", сподели още той.

" Искаме до няколко дни да тръгнем поетапно с останалите випуски от 5-ти клас нагоре ", посочи просветният министър.

" Благодарен съм на мрежата за децата. Имаме тяхното увещание, че те ще спомагат децата да са по-добре осведомени ", добави от своя страна Стойчо Кацаров.

„ Апелирам към учителите като съсловие, което се оправи извънредно добре в тази сложна обстановка, да създадем идната стъпка, с която да осигурим безвредна среда, а точно – единодушие за тестване два пъти седмично, в случай че индивидът не е преболедувал или имунизиран. С други думи за учителите всъщност ще се изисква зелен документ. Това, което сътворяваме като организация, е още другата седмица да имаме тестванията за децата налице, а в случай че нещата тръгнат добре, до няколко дни да стартираме с по-големите възпитаници ”, добави той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР