Министерството на здравеопазването е възложило на агенция “Медицински надзор“ проверка

...
Министерството на здравеопазването е възложило на агенция “Медицински надзор“ проверка
Коментари Харесай

Болницата във Велико Търново ще бъде проверявана за смъртта на 19-годишния младеж с коронавирус

Министерството на здравеопазването е упълномощило на организация “Медицински контрол “ инспекция на регионалната болница във Велико Търново “Д-р Стефан Черкезов “ поради гибелта на 19-годишния Христо Денев от ковид. За инспекция от страна на медицниския контрол настояха и от самата болница, откакто бащата на момчето Иван Денев упрекна екипа на лечебното заведение в неприятно отношение, липса на информация и използване на еuспериментално лекуване без да е поискано единодушие за това.
19-годишният Христо е признат в болничното заведение на 12 юли с позитивен PCR и леки грипоподобни недоволства, включващи температура и изнемощялост.

Преди това е провел несполучливо няколкодневно лекуване с антибиотик, назначен от персоналния доктор, от което не настъпило усъвършенстване. Първоначално Христо е бил признат в Covid-отделението на великотърновската болница, а в следствие – изместен в реанимацията и интубиран. В последна сметка умира на 31 юли и става най-младата жертва на ковид у нас.

Случаят му беше даден от представители на здравното съсловие у нас като образец за това, че даже младеж без съпътстващи болести може да почине от ковид. В медиите се появиха и голям брой изявления към възможното заразяване на момчето на абитуриентския му бал, които бащата отхвърля като погрешни.

Бащата Иван Денев описа пред телевизия 7/8, че синът му е бил лекуван с пробно лекарство за ревматоиден артрит и автоимунни болести без да бъде взето наложителното осведомено единодушие от него и околните му. Става въпрос за препаратът RoActemra, за който на 29 юли излязоха данни, че във фаза 3 на изпитването му върху пациенти с ковид не реализира задачите за понижаване на смъртността и възстановяване клиничния статус на пациенти с пневмония, в това време има риск тежки странични реакции.

Поради липса на утвърдени медикаменти за ковид сега всички препарати, които се ползват на пациентите на процедура са пробни, за което е належащо условието на осведомено единодушие. Денев твърди, че такова не е желано, а болничното заведение е връчила със задна дата документи за сключване, които той е отказал да подпише.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР