Министерството на здравеопазването е стартирало още на 15 октомври процедурата

...
Министерството на здравеопазването е стартирало още на 15 октомври процедурата
Коментари Харесай

Над 75 млн. лева ще ни излезе лечението на 3000 души от COVID-19 с препарата, с който излекуваха Тръмп

Министерството на здравеопазването е стартирало още на 15 октомври процедурата по закупуване на смесен лекарствен артикул от две моноклонални антитела, предопределен за лекуване на пациенти с COVID-19. Става въпрос за коктейл от антителата Casirivimab и Imdevimab, създаден взаимно от фирмите Regeneron Pharmaceuticals и F. Hoffman-La Roche . 

Това излиза наяве от оповестената в Агенцията по публични поръчки. От нея излиза наяве, че сумата, която Министерството на здравеопазването ще би трябвало да заплати е 7 269 804   лв. с Данък добавена стойност. Целта на търга е да се закупят 3000 флакона от лекарството, което  означава, че лекуването на един човек ще коства 2423,27 лв. .
 Англия утвърди обещаващо лекарство против COVID-19 Англия утвърди обещаващо лекарство против COVID-19
Агенцията по надзор на медикаментите и изделията с здравно предопределение на Англия (MHRA) утвърди първия препарат със съдържа...

По-рано тази седмица отрасловият министър Стойчо Кацаров заяви, че препарат, който към момента не е утвърден от Европейската здравна организация, само че той ще разреши използването му у нас със специфична заповед, с цел да се обезпечи " още едно оръжие за лекарите да нападат заболяването ". Припомняме, че Европейската комисия към този момент подписа 3 контракта за нови медикаменти за лекуване с моноклонални антитела против на Коронавирус, само че България се е присъединила единствено в един от договорите. Според Кацаров първите доставки могат да дойдат до края на октомври.

Без утвърждение от ЕМА

Въпреки че EMA към момента не е дала мнение за използването на препарата на равнище Европейски Съюз, доста страни към този момент го употребяват, измежду тях са Белгия, Германия, Дания, Естония, Франция, Унгария, Исландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания и Швеция. Casirivimab и Imdevimab има условно позволение за приложимост във Англия.

Американската Агенция по храните и медикаментите FDA позволи потреблението му за незабавна приложимост още през ноември 2020 година Бившият американски президент Доналд Тръмп с тази терапия (разработена от компанията Regeneron, бел. ред.) предходната година.

В претекстовете на публичната поръчка е записано, че предлагането за закупуване на препарата е направено от доцент Ангел Кунчев и е в съгласие с шефа на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов .
 Най-новото от Европейски Съюз – за имунизациите против ковид, за тромбозите и AstraZeneca и нови медикаменти Най-новото от Европейски Съюз – за имунизациите против ковид, за тромбозите и AstraZeneca и нови медикаменти
Има още 3 ваксини против ковид, които сега Европейската организация по медикаментите (EMA) прави оценка. Става въпрос за Novavax, Cureva...

Какво съставлява лечението?

Тя употребява коктейл от две моноклонални антитела, предопределени да понижат тежестта на протичане на болестта - комбинацията REGN-COV2 Casirivimab и Imdevimab. Това е първата терапия с антитела в България – ползват се еднократно, посредством инжектиране до 7-8 ден от заразяването. 

Целевата група са нехоспитализираните пациентите с позитивен резултат за ковид и съпътстващи хронични болести, при които има висок риск от усложняване на болестта. Медикаментът се употребява при хора, които не могат да бъдат имунизирани и при такива, които имат слаб имунен отговор.

Приложението му в началните стадии на заболяването цели да понижи риска от тежко протичане , хоспитализация и летален излаз.  Медикаментът може се употребява при възрастни хора и деца над 12-годишна възраст единствено в изискванията на стационар, под лекарско наблюдаване по време на инфузията и до 2 часа след края ѝ, по критерии, направени от експертния съвет по Инфекциозни заболявания.

Препаратът се употребява и за профилактика на COVID-19 , като антителата се прикрепват към вируса и не му разрешават да проникне в човешките кафези. Моноклонално антитяло (вид протеин, бел. ред.) е проектирано да разпознава и да се прикрепя към характерна конструкция наречена антиген. Casirivimab и Imdevimab са проектирани да се прикрепят към spike-протеина на SARS-CoV-2 на две разнообразни места. Когато са прикрепени към spike-протеина, те блокират взаимоотношението му с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (АСЕ2) на човешките кафези и по този начин предодвратяват последващото нахлуване и репликация на вируса в тях. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР