Министерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата

...
Министерството на здравеопазването е разпоредило проверка на фактите и обстоятелствата
Коментари Харесай

МЗ нареди проверка има ли корупция в болница "Лозенец"

Министерството на здравеопазването е разпоредило инспекция на обстоятелствата и събитията в болница " Лозенец ". Това съобщи пред Българска национална телевизия заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов във връзка изказванията за корупционни схеми.

Очаква се в края на февруари да бъде направен отчет по инспекцията. Тогава ще има повече изясненост за протичащото се в лечебното заведение.

Гетов уточни, че НЗОК е провела сходна инспекция, вследствие на което се е стигнало и до медиите.

Той изрази страдание, че както историята в болница " Лозенец ", по този начин и тази и в " Пирогов " доста въздействат върху имиджа и отношението към системата на опазването на здравето и носят негативи и за лечебните заведения, и за лекарите, за медицинските експерти.

Може би би трябвало да разделим мениджърите от лекарите, тъй като концепцията е българските жители да бъдат лекувани качествено тогава, когато им е належащо, означи Гетов.

Той съобщи, че в здравното министерство са получили въпросния сигнал от доцент Добри Хазърбасанов, срещнали са се с него и незабавно са реагирали, както е било и със случая " Пирогов ".

Гетов разясни, че министърът на опазването на здравето и отрасловото ведомство дефинират правната рамка и регулаторната рамка, в която действа системата, само че нямат контролни функционалности. Той увери, че Изпълнителната организация " Медицински контрол " също ще предприеме нужните дейности.

Гетов уточни и че състезанията за нови шефове на лечебни заведения ще бъдат оповестени, откакто наближи времето за всеки един, защото техният мандат изтича. Засега обаче състезанията са спрени, с цел да се реши кой по кое време да бъде разгласен.

Относно проблема с " Пирогов " зам.-министърът означи, че там обстановката е в интервала за опция за обжалване на решението на съда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР