Министерството на здравеопазването е предложило проект на промени в Закона

...
Министерството на здравеопазването е предложило проект на промени в Закона
Коментари Харесай

Националният рамков договор 2020-2022 беше подписан

Министерството на опазването на здравето е предложило план на промени в Закона за здравното обезпечаване, които дават право да бъдат заложени условия по отношение на структурата на разноските за личен състав. Законовите промени към този момент са в Министерския съвет и ще бъдат гласувани на съвещанието в петък. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев след подписването Националния рамков контракт 2020-2022 сред НЗОК и Българския лекарски съюз.

В осъществяване на уговорката, който беше стихотворец на среща в Министерски съвет с протестиращи медицински сестри, Ананиев изясни, че Националният рамков контракт към този момент планува не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разноски за личен състав.

Като образец Кирил Ананиев уточни, че в случай че приходите на лечебното заведение са 1 млн. лева, от тях не по-малко от 500 хиляди лева би трябвало да отидат за разноски за личен състав. От тези 500 хиляди лева, не по-малко от 80%, т.е. 400 хиляди лева ще отидат за хонорари на експертите по здравни грижи и лекарите при съответствие 1:1.6. Здравният министър даде и различен образец: в случай че здравната сестра взима 1000 лева, лекарят ще взима 1600 лева, като посочи, че и при двете суми приказваме за " не по-малко ".

Кирил Ананиев категорично акцентира, че в тази ситуация става въпрос за образуване на разноските за хонорари като цяло на експертите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските експерти в обособените лечебни заведения ще се дефинират на база вътрешните правила, утвърдени от груповия орган и от самото управление на лечебните заведения.

" Това, което мога да върша аз като началник на 62 лечебни заведения, е да върша инспекция дали се извършват тези условия. Освен това, лечебните заведения са длъжни да показват тези свои вътрешни правила на Изпълнителна организация " Медицински контрол " и в случай че тя откри, че не се съблюдават разпоредбите, без значение от формата на благосъстоятелност, ние имаме право да излезем с наставления и да отстраним това противоречие.

Към момента към 90% от държавните лечебни заведения към този момент са покрили началните съществени заплати по Колективния трудов контракт /КТД/. От останалите държавни лечебни заведения има увещание, че при тези правила и при увеличените доходи, които ще имат от болничната активност, ще реализиран равнищата, заложени в КТД.

Предстои смяна в Закона за лечебните заведения, тъй че новите правила за образуване на разноските за личен състав да важат за всички лечебни заведения, в това число и частните, изясни доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му разноските за администрация и различен личен състав в лечебните заведения също ще се разпределят по вътрешни правила. " Това, което подписахме през днешния ден, дава подтик за решение на казуса. Още през февруари-март, когато стартират да работят и забележим какво се случва, в случай че би трябвало ще се поправяме, в това число и разпределението, само че би трябвало да бъдат достигнати минималните равнища в КТД. Всичките ние ги чакаме и допускам, че това ще се случи ", уточни още доктор Кокалов след подписването на НРД.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР