Министерството на здравеопазването, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и

...
Министерството на здравеопазването, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и
Коментари Харесай

Борбата с рака е една от най-важните реформи, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост

Министерството на здравеопазването, Асоциацията на пациентите с онкологични болести и водещи експерти в региона на онкологията организираха през днешния ден социална консултация за правенето на Националния антираков проект 2021 - 2030 година, в унисон с Европейския проект за битка с рака. Създаването на Национален проект за битка с рака е една от най-важните промени, заложени в Плана за възобновяване и резистентност.

„ Може би за първи път имаме шанса всички - пациенти, изпълнителна власт, експерти - да се наредим от едната страна на битката с рака, " съобщи доктор Лидия Чорбанова, шеф на кабинета на министъра на опазването на здравето. „ Това е една от най-важните промени, които сме заложили за идващия програмен интервал. До края на годината считам, че ние ще стартираме да демонстрираме първите резултати ", сподели тя. Д-р Чорбанова увери, че в Плана са заложени механизми, които засягат битката с рака от предварителната защита му посредством здравно обучение и поощряване на здравословни привички у младите до създаване на нужна инфраструктура за по-достъпно лекуване и палиативни грижи из цялата страна.

„ Вече сме осъществили първите контакти, в това число с пациентски организации на онкологично заболели хора. Ще използваме към този момент по този начин трасираните контакти като база напряко да стартираме разговор в посока реализация на най-важното ", съобщи доктор Цветолюба Генкова, началник на Дирекцията за правата на пациентите в Министерството на здравеопазването.

Проф. Асен Дудов, ръководител на Българското онкологично научно сдружение, акцентира потребността за интеграция на българския антираков проект на европейско равнище. „ Трябва да сложим напъните си и да кажем къде ние сме неравностойни, с цел да може Европейският противораков проект да стане реалност, " съобщи той и добави: „ Ние сме страна в неравностойно състояние. Неравностойното състояние се показва в незадоволителна апаратурна окомплектованост, в незадоволителна цифровизация на средата, в разбиранията за нуждата от предотвратяване и скрининг, които са безусловно разнообразни неща, и лекуване на онкологичните болести ".

„ Само дружно бихме могли да реализираме едно по-бързо присъединение към Европа във връзка с европейския противораков проект, тъй като това е последната опция да дадем съответно диагностициране, лекуване и битие на онкологичните пациенти в нашата страна. Отдава ни се една в действителност неповторима опция да имаме подготвен създаден от специалисти проект, който е подплатен и с финансов запас ", сподели проф. Дудов.

Евгения Александрова, ръководител на Асоциацията на пациентите с онкологични болести, съобщи потребността от партньорство сред специалисти, пациенти и законодатели за интеграцията на Националния антираков проект в България. „ Стана ясно, че към този момент няма място за говорене. На правата сме, в която би трябвало да действаме ", заключи тя.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР