Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на

...
Министерството на вътрешните работи обявява писателя Дмитрий Глуховски, автор на
Коментари Харесай

Авторът на бестселъра „Метро 2033“ Дмитрий Глуховски обявен в Русия за национално издирване

Министерството на вътрешните работи афишира писателя Дмитрий Глуховски, създател на бестселъра „ Метро 2033 “, за федерално търсене. От ведомствената база данни излиза наяве, че против създателя е формирано наказателно дело за дискредитиране на съветските въоръжени сили.

" Дмитрий Алексеевич Глуховски, роден на 12 юни 1979 година, е разгласен за търсене по член от Наказателния кодекс ", се споделя в базата данни.

Срещу писателя е заведено дело за накриво показване на дейностите на съветските въоръжени сили. Това заяви източник на Лента.ру.

Дмитрий Глуховски е прочут и на българските читатели, като романът му " Метро 2033 " и последвалите го продължения са измежду най-четените от феновете на дистопичната фантастика в България. Романът споделя за Москва след нуклеарна детонация и за него той получава литературната премия ЕВРОКОН 2007: Копенхаген, Дания.

Първата версия на романа от 13 глави е оповестена онлайн през 2003 година, като всяка глава е съпроводена от саундтрак. През 2005 година книгата е оповестена в печатен вид. Романът се трансформира в безспорен бестселър и въз основа на него са основани видеоигрите „ Metro 2033 “, „ Xbox 360 “ и „ PC “. По книгата се снима и кино холивудска продукция, чието излизане следва. Други произведения на Глуховски са " Метро 2034 ", " Поща ", " Метро 2035 “, " Бъдеще " и други, като по-голямата част от тях са издадени в България. Той е също и публицист, радио и ефирен водещ, работил за медии като „ Дойче Веле “, „ Евронюз “ и „ Russia Today “, и е член на Кремълския пул.

Част от активността му е била като боен сътрудник в Абхазия и в Израел в град Кириат-Шмон, върху който се стоварват 80% от ударите на „ Хизбула “. Там сътрудниците му го подозират за разузнавач, защото той владее, с изключение на родния си съветски език, и британски, френски, немски, иврит и испански език. Част от митологията за него са съмненията на сътрудниците му от „ Евронюз”, че е разузнавач, тъй като просто „ не може младеж на 23 години да знае пет езика и да не работи в разузнаването”.

Един от проектите му е да прекоси нощем с дрезина московското метро в търсене на загадъчен под земята живот. Сред занимаващите го въпроси са по какъв начин би живял светът след световна злополука и какво ще стане с модела на публично държание, откакто обществото ни изчезне.

Според източници той има съветско и израелско поданство и разрешителни за престояване в Германия и Испания.

През 2019 година в изявление за българския месечник " Култура " Глуховски споделя: " Държавата – това е бюрократичният уред, чийто връх е превзет от група лица, Путин и неговото обграждане, и те се пробват непременно да се задържат на власт, само че не с идеологически принадлежности, а възпрепятствайки образуването на обществено-политически придвижвания, поставящи под опасност властта им ".

В една от последните си изявления, на 27 февруари 2022 година, Глуховски написа за войната в Украйна: " Това е хищническа братоубийствена война, отприщена от вманиачен тиранин. Прости ни, Украйна! " /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР