Министерството на вътрешните работи (МВР) е осъдено да плати на

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) е осъдено да плати на
Коментари Харесай

Протестираща, бита и унижавана зад колоните на МС, осъди МВР

Министерството на вътрешните работи (МВР) е наказано да заплати на Цветелина Цветкова - една от участничките в антиправителствените митинги през 2020 година - обезщетение поради ареста, багра и унижението, които е претърпяла под колоните на Министерския съвет.

За решението, което е дефинитивно, оповестява Арестът на Цветкова става на 10 юли 2020 година, когато служителите на реда задържаха и биха протестиращи. Тогава чиновници на реда я влачат, удрят и най-после снимат разголена, до момента в който я галят по главата.

Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за ареста

Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на страната (ЗОДОВ), откакто заповедта за задържането й на 10 юли 2020 година е анулирана дефинитивно от съда като противозаконна. Тя претендира 20 000 лв. обезщетение, само че Административният съд в София (АССГ) преценя, че е заслужено тя да получи 2900 лева Момичето не апелира, само че Столична дирекция на вътрешните работи нападна решението и по този начин процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).

На 20 февруари висшите съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) удостоверяват решението на първата инстанция.

Прокуратурата, която дълго време твърдеше, че няма полицейско принуждение на митингите, а самият основен прокурор Иван Гешев оправда дейностите им, пред Върховен административен съд, само че и пред долната инстанция застава на страната на Цветкова и пледира, че искът й е състоятелен.

Вечерта на 10 юли 2020 година, Цветкова е извлечена от служителите на реда от група, по нейни думи спокойно протестиращи, завлечена под колоните на Министерския съвет, където са й поставени белезници. Момичето е било с бял потник, който поради дейностите на служителите на реда е неспретнат и тя стои с белезници, полугола, в безпомощно положение. Тогава служителите на реда вземат решение да я снимат и да я галят по главата. Впоследствие Цветкова е арестувана в трето районно полицейско ръководство за към 23 часа

Съдът приема за потвърдени изказванията й, че след ареста в продължение на доста месеци е плакала при загатна за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е мощно и се е затворила се в себе си.

" Не е имало каквито и да е данни за осъществени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логичност или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане. " Така арбитър Руков (от Административния съд София град) отхвърля като безусловно неоснователни доводите на Министерство на вътрешните работи, че не дължи обезщетение, тъй като Цветкова си е съпричинила вредите.

Министерство на вътрешните работи и прокуратурата до момента не са създали нищо, с цел да разкрият виновните служители на реда за насилието под колоните на Министерския съвет. Тогава потърпевши бяха още няколко души. Едва година след митингите, прокуратурата разгласи, че стартира следствие против петима неустановени чиновници на реда. Впоследствие против няколко от тях делото бе прекъснато.

Цветкова води и дело за обезщетение против Столична дирекция на вътрешните работи поради незаконосъобразните дейности на служителите на реда - отвличането й от група спокойно протестиращи, непозволено потребление на мощ и помощни средства, непочтено държание. В този развой тя претендира за 80 000 лева обезщетение. Делото е планувано за след седмица.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР