Министерството на вътрешните работи е установило нарушения в изпълнението на

...
Министерството на вътрешните работи е установило нарушения в изпълнението на
Коментари Харесай

МВР е установило нарушения, свързани с настаняването на украински бежанци в България

Министерството на вътрешните работи е открило нарушавания в осъществяването на стратегиите за настаняване на украински бежанци в България. Това сподели по време на парламентарен надзор вътрешният министър Иван Демерджиев .

След началото на непридизвиканата инвазия на Русия в Украйна милиони украинци бяха принудени да изоставен домовете си. Това бяха главно дами с деца. Стотици хиляди дойдоха в България, където бяха настанявани в хотели, къщи за посетители, почивни станции и лагери. За това беше предоставяно финансиране от държавния бюджет и средства, предоставени от Европейския съюз.

В петък Демерджиев сподели, че инспекциите на ведомството са открили дублирани регистрации, настанявания над оптималния потенциал на хотелите, настанени хора, които не са влизали в България, както и настанени деца „ които не са се родили “.

„ Понякога се касае за хотели, няколко, благосъстоятелност на един и същи човек, който няма по какъв начин да не знае, че тези бежанци се намират на 3 разнообразни места, по едно и също време, които са под негов надзор “, сподели още Демерджиев.

Той добави, че е разискал обстановката с посланика на Украйна в България. Целта е била да се разграничат хората, които са в потребност и „ туристите “. Данните от инспекциите на Министерство на вътрешните работи са били предоставени на прокуратурата.

За проблема. Това пристигна в миг на разтърсвания в правосъдната система и политическия живот в България и в миг, в който западно насочените обединения ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната-Демократична България " се пробват да образуват правилтество.

Тезата, че в България украинските жители, бягащи от войната, са „ туристи “ и идват „ на курорт “ се употребява от проруски групи в интернет и представители на проруски политически партии и организации. Около организацията на настаняването на бежанците в страната имаше проблеми от началото на войната. Те, че не се местят по инструкции от властта метод от частните хотели в държавни бази. Голяма част от поддръжката за тях беше обезпечавана от доброволци и неправителствени организации.

Десетки хиляди от бежанците не останаха в България, защото тук не бяха основани условия за тяхната акомодация. В същото време страни като Полша и Чехия съумяха да приобщят стотици хиляди украинци към обществото и бизнеса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР