Министерството на външните работи разпространи пълния текст на , подписан

...
Министерството на външните работи разпространи пълния текст на , подписан
Коментари Харесай

Протоколът: Скопие пише нов учебник по география за 7. клас, отваря архивите на службите от комунизма

Министерството на външните работи популяризира цялостния текст на, подписан през вчерашния ден от министрите Теодора Генчовска и Буяр Османи.

Документът е по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година

Протоколът бе подписан в неделя след извършеното второ съвещание на Съвместната междуправителствена комисия.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа ограничения за образователните стратегии по история, говора на омразата и културата.

Ето и някои моменти от протокола:

Правителството на Република Северна Македония до началото на образователната година 2023- 2024 година да промени съдържането на учебника по география за 7 клас по отношение на неоснователни етнически/териториални искания.

Двете страни се съгласиха, при идентифициране на други случаи на неоснователни етнически/териториални искания в учебници и образователни пособия, те да бъдат изтеглени от просветителните им стратегии и тяхното наличие да бъде променено.

Двете страни поредно ще се осведомят за всички промени на наличието на всички учебници, образователни пособия и методически инструкции в своята просветителна стратегия и ще дават копия на новите издания.
Говор на ненавист
Двете страни да продължат да обменят посредством дипломатически канали сред министерствата на външните работи информация по отношение на прояви на диалект на ненавист, разпознати при надписи и табели на публични здания и монументи, текстове в учебници и образователни материали, както и в общественото пространство на територията на другата страна и да осведомят в рационален период за подхванатите от съответната страна дейности за премахване без закъснение на разпознатите случаи на диалект на ненавист в общественото пространство.

Двете страни да подсигуряват, че държавното финансиране на нови книги, документални издания и списания, филми и друга художествена продукция, монументи на културата и празнувания ще се реализира в духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, като в този подтекст всеки индивид, финансиран от страната, ще удостоверява в категорично и обвързващо изказване, че ще следи с нужното внимание въпроса за недопускане на всички форми на диалект на ненавист и неспазването на това обвързване ще съставлява съображение за прекъсване и възобновяване от страна на субекта на отпуснатото държавно финансиране.
Двете страни ще подхващат ефикасни ограничения за попречване на недобронамерена агитация от страна на институции и организации и ще обезкуражават действия на частни субекти, ориентирани към подстрекаване на принуждение, ненавист или други сходни дейности, които биха навредили на техните връзки.

Реабилитация на жертвите на репресии на комунистически интервал
Правителството на Република Северна Македония, в интервал до една година, да сътвори нужната всеобхватна правна рамка за цялостно отваряне на архивите на репресивния уред на някогашните служби на държавна сигурност от комунистическия интервал, в това число полиция, цивилно и военно разузнаване и контраразузнаване в интервала 1945-1991 година Тази всеобхватна правна рамка ще основава ясни благоприятни условия за свободен, безграничен и навременен достъп, изследване, право на прилагане, издание и институционално предпазване и запазване на съответните документи.

Правителството на Република България да показа своя опит в тази област, в това число по повод основаването на профилиран централизиран списък, на основа на признатото от страната през 2006 година законодателство в региона. България ще продължи да обезпечава достъп до архивите на репресивния уред на някогашните служби на държавна сигурност от комунистическия интервал, с което ще продължи да основава ясни благоприятни условия за свободен, безграничен и навременен достъп, изследване, право на прилагане, издание и институционално предпазване и запазване на съответните документи.
Темата за историята
Двете страни да се придържат към утвърдените от Съвместната междуправителствена комисия по член 12 текстове като основа за организирането, взаимно или самостоятелно, на празнувания, както и да се придържат към тях в обществени речи и изказвания по отношение на общи исторически събития и персони, за които въпросните празнувания биват проведени.

Двете страни, посредством способените институции, да изготвят и показват примерни уроци на основа на рекомендациите на Комисията, по които Комисията е постигнала единодушие, същите да бъдат приложени към Протокола от идващото съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие и в бъдеще да се включат в образователните стратегии, учебниците и съответстващите образователни материали, като същите рекомендации да бъдат взети под внимание и в сходство с тях да бъде приведено наличието на надписите на монументи, табели, осведомителни материали в музеи и други обекти с просветително и културно значение, както и съответстващата информация в електронни осведомителни масиви с обществена благосъстоятелност.

Двете страни ще насърчат Комисията да приключи прегледа на интервала на Средновековието в период до една година от подписването на сегашния Протокол.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР