Министерството на външните работи на Франция призова Белград и Прищина,

...
Министерството на външните работи на Франция призова Белград и Прищина,
Коментари Харесай

Франция: Обръщаме внимание, особено на Косово – намалете напрежението

Министерството на външните работи на Франция прикани Белград и Прищина, да вземат ограничения за понижаване на напрежението в северната част на Косово, заяви Танюг.

„ Франция изрично осъжда насилието и приканва страните, изключително държавното управление на Косово, неотложно да подхващат нужните ограничения за понижаване на напрежението “, се показва в известието на министерството в Туитър.

Вчера в общините Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово косовски сърби стачкуваха пред постройките на локалната власт, защото не желаят да разрешат на новоизбраните кметове, които са косовски албанци, да стартират да извършват функционалностите си. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията и мироопазващите сили на НАТО КейФОР в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и към 50 протестиращи сърби.

Това е най-новият случай, откакто през миналата седмица напрежението се увеличи, а Сърбия сложи армията си в положение на нараснала подготвеност и изпрати повече бойци на границата с Косово.

Френското външно министерство уточни през днешния ден, че е извънредно значимо да бъде възобновена неотложно стабилността в Северно Косово, добавя Ройтерс.

По-важно от всеки път е Прищина и Белград да покажат отговорност, като се върнат на масата за договаряния с настройката за компромис в името на мира и просперитета на сръбските и косовските жители, уточни в изказване говорителката на френското министерство на външните работи Ан-Клер Льожандр.

Не можем да приемем районната непоклатимост да бъде застрашена, като се има поради сериозният интернационален подтекст. Става дума да европейката сигурност, акцентира тя.

До ескалацията на напрежението се стигна, откакто косовските сърби бойкотираха предварителните локални избори през април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, които са обитаеми най-вече със сърби. Това докара до ниска изборна интензивност, победа на косовските албански претенденти и липса на представители на сръбската общественост в локалната власт.

Миналия петък косовски сърби в Северно Косово, които са болшинство в тази част на страната, се пробваха да попречат на неотдавна определените косовски албанци да влязат в общински здания. Косовската полиция употребява тогава сълзотворен газ, с цел да разпръсне протестиращите и да пусне новите чиновници в офисите.

Над 10 сърби и петима косовски служители на реда бяха ранени тогава. Същия ден сръбските войски по границата с Косово бяха приведени в нараснала подготвеност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати и Европейски Съюз осъдиха косовското държавно управление за потреблението на полиция за принудително влизане в общинските здания.

Етикети: КосовоСърбияФранция
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР