Министерството на външните работи (МВнР) осъди вандалския акт на еврейското

...
Министерството на външните работи (МВнР) осъди вандалския акт на еврейското
Коментари Харесай

МВнР осъди поругаването на плочи в еврейското гробище в София

Министерството на външните работи (МВнР) осъди вандалския акт на еврейското гробище в Централния софийски гробищен парк.

В декларация, публикувана от ведомството, се споделя, че „ оскверняването на религиозни паметни знаци е акт на вандализъм, който е посягане против човешките правила и добродетели , както и против най-ценните достолепия на българския дух “.

В нея се показва, че българското общество е образец за демонстрация на толерантност, доброжелателство и почитание сред хората с друг етнос, вяра и просвета.

„ Подобни дейности са в цялостно несъгласие с моралния избор на българското общество, потвърдило през вековете силите си в отбрана на правилата и полезностите на хуманизма, толерантността, върховенството на закона “, се споделя в декларацията.

Уверени сме, че причинителите на този акт ще бъдат разкрити и ще понесат своята отговорност , се споделя още в текста.

Снимки на изпочупени надгробни плочи се появиха през вчерашния ден в обществените мрежи. От тях се вижда, че дейностите не са за кражба, защото мраморните и гранитни плочи не липсват, а просто са натрошени.

На резултата от вандализма се натъкнали членове на еврейската общественост. Те са алармирали Организацията на евреите в България „ Шалом “, откъдето пък са подали сигнал в Столичната община и са получили увещание от зам.-кмета Тодор Чобанов, че ще бъдат взети всички нужни ограничения за определяне самоличността на причинителите и техните подбуди.

Вандалският акт е осъществен в навечерието на три от най-важните и алегорични празници в еврейската вяра – Рош а Шана, Йом Кипур (Денят на изкуплението) и Сукот.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР