Министерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския

...
Министерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския
Коментари Харесай

Външно `подхлъзнало` кандидатурата на България за ЕМА

Министерството на външните работи (МВнР) е в основата на българския неуспех при кандидатурата на България за хазаин на Европейската организация по медикаментите (ЕМА).

Това стана ясно от думите на някогашния зам.-министър на опазването на здравето Николай Ненков. Пред " Дарик " той изясни, че с тази активност, която всъщност е интернационална, била трансферирана на Министерството на здравеопазването. Въпреки направените старания за показване на българската кандидатура обаче, по-късно от Министерство на външните работи излезли с публична позиция, че страната ни поддържа Италия.

Постигнахме някакви предварителни съглашения. Германия щеше да ни даде две точки. Изведнъж се изпъна министър председателят Борисов и сподели, че ще подкрепим Италия. Ама вероятно, в случай че Италия щяла за някаква организация да ни поддържа различен ден. После внезапно се изпъна Външно и написа нота. Нота! Никоя страна не го е правила - че ще подкрепим Италия. И всичките старания, които поставих аз в частност, и екипът, който беше зает в Министерство на здравеопазването, отидоха на кино. Никой не попита от Външно Министерството на опазването на здравето:  " Вие до каква степен стигнахте? ", разяснява Ненков.

По думите му:

Министерство на външните работи подхлъзна безусловно Министерство на здравеопазването по този въпрос и резултатът за нас беше позорен със единствено нашите си три точки. Инвестирахме и пари, и старания, големи старания, с цел да стане в последна сметка едно огромно нищо с дейното подпомагане на Външно министерство. Слава на Бога, Париж и Бон също са с по три точки, та не сме единствено ние.

На 4 октомври тази година кандидатурата на София за град хазаин на ЕМА беше оценена пагубно най-ниско измежду всички 19 кандидатури. Според направения отчет София дава отговор на един-единствен аршин от общо 30. Някои от установените пропуски са изцяло субективни, даже неуместни - като да вземем за пример, че чиновниците няма да могат да употребяват безжичен интернет тук.

Според отчета София дава отговор само на критерия, че може да предложи офиси за преместването на институцията.

Най-добре бяха оценени кандидатурите на Барселона, Брюксел, Братислава и Копенхаген.

До момента организацията се обитаваше в Лондон, само че поради Брекзит тя трябваше да откри нова локация. 

На 20 ноември Съветът на Европейски Съюз дефинира през днешния ден Амстердам за идващото седалище на организацията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР