Министерството на външните работи излезе с позиция за решението на

...
Министерството на външните работи излезе с позиция за решението на
Коментари Харесай

МВнР: НС взе историческо решение за Северна Македония

Министерството на външните работи излезе с позиция за решението на 47-ото Народно събрание, което дава зелена светлина на френското предложение за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

47-ото Народно заседание на Република България взе историческо решение да поддържа отваряне на пътя за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз при съответни параметри. В този подтекст Народното събрание чака Министерският съвет да утвърди Преговорната рамка и Заключенията на Съвета, публично препоръчани от актуалното Френско председателство, както и да бъде подписан Протокол от Второ съвещание на Съвместната междуправителствена комисия по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония, по главните параметри, на който има реализирано кардинално единодушие със Скопие.

Решението на българското Народно заседание не би било допустимо без твърдия ангажимент на Франция, като ротационен ръководител на Съвета на Европейския съюз и на останалите държави-членки на Европейския съюз към стабилността и просперитета на Съюза и на района на Западните Балкани. Предложеният от Председателството метод цели намиране на взаимно допустими решения, които са в полза на Европейския съюз и Западните Балкани, в това число в светлината на съветската военна експанзия в Украйна. Ключови за решението бяха и поредните старания на българските институции в продължение на години и изключително през последните месеци - старания, отчитащи преди всичко националния интерес, само че и европейските полезности и цели.

Параметрите на Решението на българския парламент се основават на предлагането на Френското председателство и не слагат условия отвън към този момент разискваните такива при полемиките в Европейския съюз и в хода на двустранните договаряния с Република Северна Македония.

Настоящото решение отразява необятната поддръжка на парламентарно показаните партии в Народното събрание на Република България за европейското бъдеще на всички шест страни от Западните Балкани.

Изразяваме подготвеност да пристъпим към подписването на Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие с Република Северна Македония. Ред е на виновните фактори в нашата прилежаща страна да покажат, не с думи, а с дейности, своята ангажираност и предпочитание за личното си, а и за това на района, европейско бъдеще. Скоростта, с която Република Северна Македония ще се доближава към участието в Европейския съюз, зависи от нея самата и няма да бъде забавяна, в случай че страната извършва поетите задължения във връзка с европейските полезности и добросъседските връзки.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР