Министерството на външните работи информира, че в резултат на обилния

...
Министерството на външните работи информира, че в резултат на обилния
Коментари Харесай

МВнР: Пътната обстановка в Северна Гърция е усложнена

Министерството на външните работи осведоми, че вследствие на изобилния снеговалеж и намалените температури през цялата нощ, на 05 януари 2019 година в Северна Гърция е налице усложнена пътна конюнктура. Гръцките управляващи са въвели ограничаване за пропускане на товарни коли и рейсове на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата-Промахон " и на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Илинден ". Леки коли се пропущат единствено с вериги. Това оповестиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Очаква се ограничаването за товарни коли и рейсове през Граничен контролно-пропусквателен пункт "Кулата- Промахон " да бъде анулирано в следобедните часове на 05.01.2019 година, след привършване работата на снегопочистващите машини в сектора "Промахон " – Серес от автомагистралата до Солун.

По районните и второстепенни пътища на територията на област Централна Македония придвижването може да се прави единствено с вериги. Временно е въведена възбрана за придвижването на камиони с тегло над 3,5 т., като пътна полиция прави периодически прегледи на ситуацията и взима решения за налагане или повдигане на рестриктивните мерки.

Основните пътни артерии в град Солун са почистени, само че управляващите предлагат придвижването да става с вериги.

Гражданска отбрана и пътните служби са завършили с разчистването на националната автомагистрала Атина-Солун в сектора на Ламия и към 13.00 ч. на 05 януари 2019 година автомагистралата е проходима, само че остава ограничаването за придвижване с вериги на камиони с тегло над 3,5 т. Забрана има за придвижването на камиони от Гревена за Козани.

Усложнената метеорологична конюнктура засегна съществено активността на летището в Солун. От сутринта на 05 януари 2019 година поради ниската облачност са анулирани всички полети. Пристигащи интернационалните полети биват пренасочвани към летищата в Атина, София, Скопие и Тимишора. Медиите оповестяват, че все още постъпват редица недоволства от чакащи жители за липса на информация, макар опитите на летищните управляващи да основат съответна организация за обслужване.

Властите в Северна Гърция предлагат на жителите да се въздържат от пътувания, които не са наложителни, до прекъсване на снеговалежа и до привършване на активността на службите, виновни за снегопочистването.

Властите предлагат на тези, които възнамеряват да пътуват през днешния ден, да се свържат с локалните пристанищни управляващи и туристическите организации, с цел да бъдат осведомени за всяка смяна в маршрутите. Фериботните линии Аркица-Едипсос, Кавала-Принос, Тасос, Керамоти-Лименас, Тасос и Александруполис-Самотраки остават затворени. От пристанище Рафина графиците на фериботите за Цикладите не се извършват. От Лаврио няма фериботи до Kea.

Информация за настоящата пътна конюнктура в региона на Солун жителите могат да получават на уеб страницата: www.astynomia.gr/traffic-thessaloniki.php, а за ситуацията на солунското летище "Македония " – на адрес skg-airport.gr.

При потребност българските жители могат да се свържат с посолството на Република България в Атина на следния мобилен телефон за незабавни случаи: +30 693 70 96 220 или с генералното консулство в Солун: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 или дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция "Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР