Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят

...
Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят
Коментари Харесай

Външно подготвя изпращане на български учители в Албания

Министерството на външните работи и посолството ни в Тирана работят за изпращането на учители от България в албанските региони, населявани от българското национално малцинство. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния надзор.

След смяната на албанския Закон за отбрана на националните малцинства, с която от октомври 2017 година беше прието българското малцинство в страната, албанската национална телевизия от януари извършва уговорката да излъчва информативен блок на български език. Ще има и телевизионни уроци по езика.
bTV Репортерите: Нашенци (I част) Филм на Полина Ботева
„ Не забравяйте, че тези хора от десетилетия са откъснати от България и българската просвета и въпреки да приказват прелестен български, за тях кирилицата е съвсем изцяло непозната. От първостепенно значение е да преподаваме на младото потомство там български език и писменост “, напомни външният министър.
В шествието за 24 май ще се включат и деца с български генезис от Албания Участват и мажоретен състав и оркестър от 42-ро учебно заведение „ Хаджи Димитър ”
Усилията на дипломацията ни към българското национално малцинство в Албания са част от главния външнополитически приоритет на държавното управление за поддръжка на българските еднаквост, език и просвета измежду обичайните и нововъзникналите български общности по света, акцентира министър Захариева, представена от своя пресцентър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР