Министерството на туризма започна кампания да рекламира вътрешния туризъм в

...
Министерството на туризма започна кампания да рекламира вътрешния туризъм в
Коментари Харесай

Министерството на туризма започна да рекламира вътрешния туризъм в прогнозата за времето

Министерството на туризма стартира акция да популяризира вътрешния туризъм в прогнозата за времето по националните малките екрани и с клипове и излъчвания в други електронни медии. Синоптички показват разнообразни обекти от страната, като се изписва логото на България и слогана „ Открий и показа “. Идеята е на служебния министър на туризма Илин Димитров. „ Започваме да популяризираме България по нов метод на вътрешния пазар и ще го вършим в прайм тайма на малките екрани в прогнозата за времето “, съобщи той. Димитров добави, че по радиата ще бъдат правени профилирани излъчвания и рубрики, като ще бъдат представяни съответни дестинации.

До момента са контрактувани над 3.6 млн. лева с Данък добавена стойност с Нова ТВ, БТВ, Българска национална телевизия, Дарик радио и Радио „ Фокус “ за интервал от една година, оповестиха за TravelNews от министерството. Най-много средства получава Българска национална телевизия – 1 200 000 лева с Данък добавена стойност, следва Нова телевизия – 1 050 000 лева, БТВ с 1 020 000 лева, като за последната телевизия следва сключването на контракт. Радио излъчвания и клипове ще вършат Радио „ Фокус “ против 228 000 лева и Дарик радио – 198 000 лева, демонстрира справката. В развой на договаряне са акции за поощряване на вътрешния туризъм през 2023 година и с други медии. Целта е да се организира значима национална рекламна акция за поощряване на вътрешния туризъм. Предвиден е интегриран метод при осъществяване на рекламни акции за вътрешния пазар, който ще включва микс от канали: телевизионна и радио реклама, реклама в онлайн медии, присъединяване на национални изложби и събития, като акциите ще бъдат надграждани посредством нови подходи и формати за налагане на обединен бранд България и позитивното наличие на тематиката туризъм във водещите български медии, обясниха от Министерството на туризма.

Интересен миг е, че Министерството на туризма върти едни и същи остарели клипове на вътрешния туризъм през последните 3 години, които бяха направени по време на Ковид пандемията. Те демонстрират гледки от страната и приключват с логото на България и слогана „ Открий и показа “.

„ Българският туризъм изобщо не би трябвало да се популяризира на вътрешния пазар, тъй като всички знаят какво има в страната и всеки самичък може да си открие информация онлайн и да прочете за даден обект. Всички доста добре познават огромните ни курорти като Слънчев бряг, Златни пясъци, Св. Константин и Елена и планинските курорти, че страната да ги популяризира. Пускането на една и съща реклама е меко казано непрофесионално. Като цяло рекламата на България в България са изгубени пари “, разяснява пред TravelNews Максим Бехар, водещ пиар специалист и притежател на организацията M3 Communications Group. Според него Министерството на туризма и сектора би трябвало да се насочат към сериозна реклама на страната на външните пазари. Това би трябвало да става най-много през непознатите туроператори и роуд шоута пред тях на съответните значими пазари. Максим Бехар счита, че е неточност реклама на България посредством външни инфлуенсъри, които могат да доведат до злепоставяне на туризма ни посредством други свои дейности. Журналистическите пътувания също са осторял способ.

Друг прочут пиар специалист – Любомир Аламанов, притежател на организацията SiteMedia, също счита, че вътрешният туризъм би трябвало да се популяризира самичък посредством бизнеса – хотелиери, туроператори и курорти. Иначе се получава страната да подкрепя един бизнес, акцентира тя. Според него Министерството на туризма би трябвало да си слага цели и целеви групи, когато пуска реклами, без значение дали на вътрешния или интернационалните пазари. Аламанов предлага да бъде основан ръб сред страната и бизнеса, в който да се събират взаимно средства за реклама и имиджа на България.

Представители на туристическия бизнес разясниха, че е неприемливо да се пуска една и съща реклама на туризма на вътрешния пазар в продължение на 3 години. „ Това е неуместно и тези клипове са писнали на хората. Цари цялостно безумство, тъй като тези клипове не могат да накарат никой българин да почива в страната “, разгласи Димитър Попов, шеф на туроператора „ Пенгуин травел “, който изпраща наши туристи на открито и води чуждени у нас. Според него един клип би трябвало да предизвика и да носи обръщение. В момента всички огромни туристически дестинации излизат с нови рекламни акции и послания. България не е направила нищо ново в последните 3 години, акцентира Попов. Той разказа обстановката като по време на комунизма, когато е предаван дълго време рекламен клип по националната телевизия на „ Океански лов на риба “ – крепък мъж е излиза и призовавал: „ Яжте риба “!

Синоптикът проф. Георги Рачев и притежател на туроператора „ Географски свят “ счита, че няма нищо неприятно да бъдат рекламирани туристически обекти в прогнозата за времето. Но би трябвало да бъдат показвани малко известни дестинации, като бъдат запитани специалисти – екскурзоводи и туроператори. „ Важно е кой и по какъв начин дефинира кои обекти да бъдат показвани. За задачата би трябвало да има визия и тактика, която да бъде разисквана с сектора “, сподели проф. Рачев. Според него българите пътуват ужасно доста и надали министерството може да им каже къде да вървят.

Рекламата на туризма е в ресора на зам.-министъра на туризма проф. Мариела Модева, която не схваща от тази активност, а е културолог. Затова директно се е заел със задачата самият министър Илин Димитров. Министерството на туризма извърши преоценка на тактиката си за реализиране на вътрешна реклама на Дестинация България. Идентифицирана е потребността да се ползва интегриран метод, тъй като излъчването само на рекламни клипове в границите на страната не води единствено по себе си до по този начин мечтаните резултати. Необходимо е да се влияе върху настройките на българския консуматор на националния туристически артикул. Планираната рекламна акция на вътрешния пазар през 2023 година ще бъде с друга от досегашната устременост – обичайните рекламни клипове ще правят отстъпка водещото си място в маркетинговия микс на профилираните излъчвания и рубрики, които описват истории за местата на България – завладяващи, невероятни и заслужаващи да бъдат посетени. Целта е българите освен да чуят и да схванат за прелестните места в страната ни, само че и да ги посетят и опознаят, разясниха от Министерството на туризма.

Националната реклама би трябвало да покрие четирите сезона, както и да влияе върху метода, по който се възприема туризмът в страната. Пакетите включват програмно време за лъчение на телевизионни и радио излъчвания, профилирани рубрики в известни и/или профилирани излъчвания, специфичен акцент е представянето на Дестинация България в прогнозите на времето в централните новинарски излъчвания, както и излъчването на рекламни спотове. Договорените пакети са съчетани с бонуси – изявления, брандирано наличие в онлайн каналите на посочените медии, мрежи от районни уеб сайтове и тематични страници в тематични приложения.

През 2022 година някогашният министър на туризма Христо Проданов беше сключил контракти за предавания на старите клипове за вътрешния туризъм в следните национални телевизионни медии, техните онлайн медии и обществени канали – Българска национална телевизия 1 и Българска национална телевизия 2, Нова телевизия, Кино Нова, Диема, Диема Фемили, Нова Нюз, Нова Спорт, бТВ, бТВ Екшън, бТВ Синема, бТВ Комеди, бТВ Лейди, България Он Еър, Дарик Радио, БГ Радио, Радио Енерджи, Радио 1, Радио 1 Рок, Радио Nova. Същите клипове бяха предавани и при предходния длъжностен министър Стела Балтова. Те бяха направени по време на някогашния вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова (в държавното управление Борисов 3) и имаха за цел да насърчат вътрешния туризъм по време на Ковид пандемията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР