Министерството на туризма обяви кои от поискалите помощ туроператори ще

...
Министерството на туризма обяви кои от поискалите помощ туроператори ще
Коментари Харесай

Министерството на туризма обяви кои фирми ще получат финансова помощ

Министерството на туризма разгласи кои от поискалите помощ туроператори ще я получат. От оповестения лист се вижда, че при кандидатствали 802 компании утвърдени са 720. Общата сума, която ще бъде разпределена сред тях, е 10 млн. лева.

По оценка на бизнеса размерът на помощта дава отговор на към 1% от оборотите на съответните компании и е извънредно незадоволителна.

Свидна Динева, член на управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници, разяснява пред Българска национална телевизия, че по информация на сектора налични по сметките на ведомството са 2.5 млн. лева от тази сума и надлежно множеството утвърдени ще си получат парите следващата година. Допълни, че парите ще бъдат употребявани главно за разплащане с клиентите, чиито пътувания не са се състояли, само че които те са капарирали. По оценки на сектора става дума за общо дължими към 150 млн. лева.

Помощта от 1- млн. лева бе обещана при започване на август на бизнеса след среща при премиера Бойко Борисов откакто до тогава въпреки и спрял работа от март той не бе получил никаква поддръжка. Парите бяха заделени целево от Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " като обещанието бе да доближат до бизнеса през септември.

Междувременно компаниите можеха да аплайват за поддръжка по грантова скица за 3-10 хиляди от средата на май. Свидна Динева разгласи, че има компании, които са утвърдени, само че и до този миг не са получили грантовете.

Отделно се планува с промени в закона за изключителното състояние компаниите да получат 4% от оборота си за 2019 година за разплащане с клиентите и за ликвидна поддръжка. Не е известно по кое време парите ще доближат до тях.

Динева цитира данни на туристическия отрасъл за Европейски Съюз, съгласно които общо 7 милиарда евро, платени от туроператори на самолетните компании, стоят блокирани при тях за капарирани полети.

" Много незабавно би трябвало да получим тази помощ. Нямаме информация за оповестили банкрут сътрудници, само че има такива извънредно затруднено състояние ", изясни Динева. " Реално към този миг ние нито 1 лев държавна помощ не сме получили ", заключи тя.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР