Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще инвестира общо

...
Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще инвестира общо
Коментари Харесай

Министър Гьоков: МТСП ще инвестира над 1,2 млрд. лв. чрез Плана за възстановяване и устойчивост

Министерството на труда и обществената политика (МТСП) ще влага общо 1 224 800 000 лева посредством Плана за възобновяване и резистентност на България.

Това е 10 % от цената на целия проект за България. Министерството е първата институция, подготвена да започва процедура по Плана. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков на блиц надзор в Народното събрание.

В Плана за възобновяване и резистентност на България са заложени 3 промени и 6 капиталови планове от компетенциите на МТСП. Реформите са в сферите на минималните приходи, процеса на деинституционализация за възрастни и повишение на уменията им. Те ще се допълват от ограниченията, финансирани по Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021-2027, посочи министър Гьоков.

Основен акцент в промяна в областта на минималните приходи е разширение на обсега на поддръжка за нуждаещите се лица с най-ниски приходи. Чрез смяна в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, до 2024 година е планувано последователно повишаване на диференцирания най-малък приход до 30 на 100 от линията на беднотия. Планира се документът да влезе в действие от 1 януари 2023 година

Реформата в региона на обществените услуги планува съществуващите домове за пълнолетни лица с умствена назадничавост, домове за пълнолетни лица с психологични разстройства, домове за пълнолетни лица с физически увреждания, домове за пълнолетни лица със сетивни нарушавания и домове за пълнолетни лица с деменция да бъдат закрити до 1 януари 2035 година Същевременно, всички домове за остарели хора следва да се реформират до 1 януари 2025 година в сходство със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, избрани в Наредбата за качеството на обществените услуги.

Министър Гьоков очерта и част от вложенията, които МТСП планува в обществения сектор. Около 380 млн. лева ще бъдат заделени за базови цифрови образования на 500 000 безработни и работещи. Предвидено е построяването на 125 нови обществени и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и 125 съпътстващи услуги за лица с увреждания. Ще се реформират 82 съществуващи обществени услуги според новите стандарти за качество и действия за енергийна успеваемост в почти 840 съществуващи обществени услуги. Бюджетът за тази активност е 753 млн. лева

Министър Гьоков срещна депутатите от обществената комисия и с създадените ограничения за поддръжка на избягалите от войната украинските жители. Подготвя се процедура, по която те ще могат да получат поддръжка за включване в претовареност за интервал до 6 месеца. По нея се плануват и обезпечаване на почасови услуги за грижи за деца, както и психическо подкрепяне, професионално насочване, трудово консултиране.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР