Министерството на транспорта ще плати 1 милиард за разстояние от

...
Министерството на транспорта ще плати 1 милиард за разстояние от
Коментари Харесай

Епицентър: Близък на Асен Василев пробутва нагласена процедура за 1 млрд лева за покупка на нови влакове

Министерството на превоза ще заплати 1 милиард за разстояние от 1800 мм. сред седалките на 35 трен. Изглежда в областта на фантастиката, само че за българските условия е действителност, написа Епицентър.бг.

Когато става дума за... нагласена поръчка, пробутвана от непосредствен на финансовия министър Асен Василев. Това сочи следствие на Епицентър.бг

Министерство на превоза за повторно тази година се пробва да пусне процедура за “Доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с потенциал от най-малко 200 седящи места, поддръжка за период от 15 години и образование на персонал” на стойност над 1 милиард лв..

И двата пъти процедурата е обжалвана в Комисия за защита на конкуренцията.

За първи път процедурата е пусната от служебното държавно управление напролет на тази година. Тя е спряна незабавно, откакто в Комисия за защита на конкуренцията постъпват тъжби против дискриминационни условия в нея.

Малко откакто на власт идва " сглобката ", поръчката още веднъж е пусната с известни промени в нея. Те обаче не отстраняват дискриминационните условия. Дори в противен случай. Има съществени учредения да се смята, че процедурата е правена по съответни налични влакове на избран производител, и че Министерство на превоза залага дискриминационни условия, с цел да може да предопредели изпълнителя. То слага условия, които надвишават заложените в европейското законодателство.

Например:

- влакът да е с най-малко 4 места за инвалидни колички. Съгласно Регламент (ЕС) № 1300/2014 на Европейска комисия от 18.11. 2014 година минималния брой такива места би трябвало да е 2.

- разположение на седалките една против друга да е най-малко 1800 mm за втора класа, при минимално условие за разстояние от 1450 mm, според стандарта на Международния железопътен съюз - UIC 567.
предлаганите влакове да са сертифицирани от страна-членка на Европейски Съюз.

Изричното условие предлаганите влакове да са към този момент сертифицирани от страна-членка на Европейски Съюз значи автоматизирано, че могат да бъдат препоръчани единствено към този момент подготвени решения. Т.е. хората в Министерство на превоза знаят, че могат да получат предложения единствено от компании, които към този момент имат създадени влакове с разстояние сред седалките от 1800 мм., които имат минимум 4 инвалидни места.

Ако от ведомството не базират поръчката си на изследвания, които да демонстрират, че сънародниците ни са по-дългокраки от междинния европеец, то повишените условия за разстояние сред седалките будят неразбиране.

Още по-необичайно е условието за повече места за инвалидни колички, поради труднодостъпната среда у нас за хората с увреждания. Експертите в отрасловото ведомство добре би трябвало да знаят, че в случай че производителят в този миг не разполага с детайлно описания артикул в поръчката, той няма да успее занапред да го създаде и надлежно няма да може да се включи за присъединяване в процедурата.

Въпреки че поръчката е за доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, специалисти от МТС, са решили тук необятно да отворят фунията и да одобряват, че производител може да потвърди експертиза, даже в случай че до момента е произвеждал дизелови мотрисни влакове. Това обаче са два изцяло разнообразни правилото на задвижване на транспортното средство и две разнообразни индустриални технологии. Още повече, че средствата за закупуване на влаковете по тази поръчка се дават от Европейския съюз по Плана за възобновяване и резистентност. Изискването към евентуалните участници да потвърждават опит с дизелови влакове е в цялостен контраст със Зелената договорка.

Още нещо прави усещане. Очевидно по някаква причина за специалистите в МТС 17 се оказва основно число. Толкова влакове би трябвало да е създал евентуалният реализатор, с цел да бъде позволен до присъединяване в процедурата. Защо да не са 5, 10 или 35, а тъкмо 17, можем единствено да се досещаме. Все отново, без да си специалист е ясно, че в случай че можеш да произведеш да вземем за пример 5 нискоемисионни влака, значи можеш да произведеш повече или пък по-малко от тях.

Част от тази поръчка е и последващата поддръжка на влакове. При повторното й стартиране от актуалното държавно управление, е отстранено условието за създаване на хранилище за поддръжка и ремонт на влаковете в България. Това, като се изключи че е знак на изменничество на националния интерес, е и в прорез с европейските ползи.

Всъщност като е премахнало всички условия по отношение на ремонтната база, ведомството е дало опция тази активност да се прави отвън страната, само че и отвън границите на Европа. Министерството на превоза е дало благословията си за „ изнасяне “ на ноу-хау от България и е пропуснало опцията родните експерти да натрупват експертиза. А европейските средствата, с които тази поръчка ще се осъществя, ще изтичат в други страни - отвън България и отвън Европейски Съюз.

Любопитно беше да разберем кои са специалистите, подготвили двата разновидността на тази процедура.

Оказа се, че един играе основна роля в подготовката й. Това е Виктор Чаушев, който от 2022 година е консултант на министъра на превоза и известията. Като консултант, несъмнено, той не носи никаква фактическа отговорност.

Източници от ведомството настояват, че " нежният " Виктор Чаушев е непосредствен до финансовия министър Асен Василев и по този начин си изясняват значимото му присъединяване в подготовката на огромните процедури, макар свадите, които провокират.

Засега тази поръчка, изпълнена с дискриминационни и будещи недоумения условия, е спряна с тъжба в Комисия за защита на конкуренцията.

Най-почтеното нещо, което актуалното държавно управление може да направи, е да се възползва от мотива, и да приключи процедурата, като неглижира мъжките другарства, които стоят в основата й.

След това надлежно да се открие нова, съобразена с европейското законодателство.

Упорството да се санират незаконосъобразните условия през съда, от страна на МТС, рискува отсрочване на производствата и загуба на средствата по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР