Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще връчи за шести

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще връчи за шести
Коментари Харесай

МРРБ връчва Европейски етикет за иновации и добро управление на общините

Министерството на районното развиване и благоустройството ще връчи за шести път Европейски етикет за нововъведения и положително ръководство на български общини.

Европейският етикет е документ за качество за изцяло ръководство в общините. Присъжда се по единни критерии, създадени от Съвета на Европа. Призът удостоверява, че общината дава отговор на европейските стандарти за качество на ръководството на локално равнище и ползва дванадесетте правилото за положително демократично ръководство. Те са: почтено осъществяване на избори, представителност и гражданско присъединяване, сърдечност, резултатност и успеваемост, неприкритост и бистрота, господство на закона, етично държание, подготвеност и потенциал, нововъведения и отвореност за промени, резистентност и дълготрайна ориентировка, устойчиво финансово ръководство, човешки права, културно многообразие и обществено единение, отчетност.

Принципите подсигуряват дейно и ефикасно обмисляне и ръководство на локални политики в интерес на жителите, другите обществени групи и бизнеса. Призът се връчва за интервал от две години на локални управляващи.

Присъждането на Европейския етикет се реализира в партньорство сред Министерство на регионалното развитие и Националното съдружие на общините. Могат да аплайват всички български общини, които ползват в работата си 12-те правилото за положително демократично ръководство. За шестата процедура кметствата могат да аплайват до 10 юни 2022 година Инициативата е в осъществяване на Стратегията за нововъведения и положително ръководство на локално равнище на Съвета на Европа. В България тя се ползва сполучливо повече от дванадесет години.

С Европейски етикет за положително демократично ръководство до момента са удостоени 38 общини – Банско, Ловеч, Берковица, Лясковец, Бургас, Мездра, Бяла Слатина, Павликени, Враца, Перник, Вълчи дол, Петрич, Габрово, Поморие, Горна Оряховица, Русе, Девня, Самоков, Димитровград, Свиленград, Добрич, Свищов, Долна баня, Смолян, Ихтиман, Смядово, Карлово, Столична община, Каспичан, Сърница, Кирково, Тетевен, Кнежа, Троян, Кърджали, Търговище, Левски и Челопеч.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР