Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава активната си политика

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството продължава активната си политика
Коментари Харесай

Важна промяна за всички с имоти в кадастъра

Министерството на районното развиване и благоустройството продължава дейната си политика за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса. Чрез промени в Закона за кадастъра и имотния указател (ЗКИР) ведомството предлага безплатно даване на услуги на административните и правосъдните органи, както и на лицата с обществени функционалности и на организациите, предоставящи публични услуги. Измененията бяха признати на днешното държавно съвещание.

За крайните консуматори - жителите и организациите няма да има финансова тежест за възнаграждение на държавни такси за документите, издавани от Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), защото те ще бъдат предоставяни на органите, на които са нужни, по длъжностен път, като вътрешни електронни административни услуги (ВЕАУ). По този метод, с изключение на разноските, се цели понижаване на времето за взаимоотношение на жителите и организациите с администрацията. Със законопроекта се основава нормативна рамка за развиване на осведомителните системи на АГКК, като задачата е да бъде изменен моделът на даване на административни услуги, като водещ става електронният документ, написа

С оферти законопроект се основава и правна основа за развиване на осведомителната система на кадастъра посредством внедряване на функционалност, с които да бъдат усъвършенствани работните процеси при поддържане на КККР в настоящо положение. Предлага се въвеждането на централизирано систематизиране на осъществяването на услугите, посредством принадлежности на осведомителната система, която ще следи за отмерено натоварване на чиновниците на АГКК в цялата страна. Поддържането на КККР в настоящо положение ще се прави от чиновник на работа по геодезия, картография и кадастър (СГКК), без значение от местонахождението на парцела, предмет на изменение. Целта е уеднаквяване практиката на всички СГКК при осъществяване на процедурите по изменение на КККР, както и основаване на условия за понижаване на забавеното осъществяване на промените на КККР и даването на услуги, което ще увеличи удовлетвореността на потребителите на кадастрални услуги.

Промените в законопроекта са в сходство с главните правила на електронното ръководство.

С оферти законопроект се променят Закона за геодезията и картографията, Закона за камарите на инженерите в капиталовото планиране (ЗКАИИП) и Закона за устройство на територията (ЗУТ). С предложенията се дефинират дейностите, които могат да правят инженерите по геодезия с добита дееспособност по реда на ЗКАИИП, в региона на устройственото обмисляне и капиталовото планиране. С промените в ЗГК и ЗКАИИП се цели ясно разграничение на

професионалната подготвеност при осъществяване на профилираните геодезически действия. Предлага се инженерите по геодезия да упражняват притежаваната от тях професионална подготовка по контролираната специалност " Инженер в капиталовото планиране “, за нормативно избраните действия.

Чрез изменение на Закон за устройство на територията се предлага включване на представител на Камарата на инженерите по геодезия в състава на експертните препоръки по устройство на територията. Предвид активността им, присъединяване на експерти със задълбочени знания и опит в региона на кадастъра в състава им, каквито са инженерите по геодезия, ще способства за по-добри решения в региона на устройственото обмисляне и капиталовото планиране и ще увеличи в забележителна степен качеството на работа на експертните препоръки.

В осъществяване на условията на Закона за нормативните актове е планувано обвързване за осъществяване на следваща оценка на въздействието на законопроекта, в период до 5 години от влизането му в действие. Предлага се законопроектът да влезе в действие в период от 3 месеца след обнародването му в " Държавен вестник “. Определеният 3-месечен период е привързан с нужния период за осъществяване на промени в подзаконовите нормативни актове по използване на ЗКИР и привеждането им в сходство с промените на сегашния законопроект.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР