Министерството на правосъдието предложи революционен за България законопроект за личния

...
Министерството на правосъдието предложи революционен за България законопроект за личния
Коментари Харесай

Личният фалит ще бъде доброволна опция за хора с имущество


Министерството на правораздаването предложи революционен за България законопроект за персоналния банкрут. Идеята е длъжниците по своя воля да изискат да бъде оповестени във банкрут, с цел да получат опция да се разплатят непринудено със своите кредитори, написа " Медиапул ".

" България е единствената страна в Европейски Съюз, в която няма законова наредба за неплатежоспособност (фалит) на физическите лица. Опитите за подобен законопроект, правени през годините, катастрофират, тъй като размерите на феномена на свръхзадлъжнялостта в България са такива, че вършат доста тежки решенията, от които нормално никой не е удовлетворен ", разяснява правосъдният министър Крум Зарков.

Законопроектът е част от уговорките на България по Плана за възобновяване и резистентност и неговото приемане е изискване за отпущането на цялостната сума от 12 милиарда лв. от Брюксел. Това усилва доста възможностите законопроектът да мине през Народното събрание.

Без имущество няма процедура за персонален банкрут. Кредиторите няма да имат опция да желаят формиране на производството за персонален банкрут. Всичко ще зависи единствено от волята на длъжника. Процедурата по закона за персоналния банкрут е предопределена единствено за добросъвестни длъжници.

Добросъвестен е дебитор, който поема отговорности съгласно своето имуществено положение и приходи. Много е значимо той да не се пробва да поврежда съзнателно или заради немарливост ползите на кредиторите си. Граждани, които нямат имущество, няма да могат да влязат в процедурата по персонален банкрут, а единствено да се установи тяхната неплатежоспособност, което не основава никакви благоприятни условия.

След започването на процедура съдът дефинира несеквестируемото имущество на добросъвестния дебитор. Отделно се дефинира прехрана, която служи за облекчаване на виталните му потребности и тези на фамилията му. Сумата не може да бъде по-малка от една минимална работна заплата. По време на процедурата се планува възнаграждение единствено на елементарни такси, като за разкриване на производството таксата е 20 лева

Личният банкрут стартира с подаване на молба до съда, оповестяване на неплатежоспособността и разкриване на производството. След това се открива размера на вземанията и на имуществото в масата на несъстоятелността. После се утвърждава проект за погасяване, афишира се банкрут и стартира осребряване на имуществото.

След приключване на 3-годишен период могат да се погасят отговорностите за угаждане на вземанията в утвърждения от съда лист на признатите вземания. Погасяването може да настъпи, в случай че длъжникът е заплатил разноските в производството и е удовлетворил най-малко отчасти вземанията на кредиторите.

Когато длъжникът няма имущество за обмен, което да е задоволително да покрие разноските и най-малко отчасти да удовлетвори кредиторите, съдът единствено афишира неплатежоспособността на длъжника.

Кои вземания са изключени?

От общото предписание за погасяване, с приключване на 3-годишен период, са изключени вземанията, обезпечени с ипотека, вземания за санкции и имуществени наказания, вземания за непозволено увреждане; вземания за издръжка; вземания, зародили след разкриване на производството по неплатежоспособност, които са останали неудовлетворени.

" Търси се уравновесено споразумяване на публичните връзки. Да се защитят добросъвестните длъжници, а не хитреците, да се отбрани законният интерес на кредиторите, само че не и хищническите пориви на някои от тях. Време е самоуверено да се надигнем пред този въпрос ", разяснява Зарков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР