Министерството на правосъдието на Турция арестува близо 200 души за

...
Министерството на правосъдието на Турция арестува близо 200 души за
Коментари Харесай

Турция: 200 души са арестувани след земетресението заради лошо строителство

Министерството на правораздаването на Турция арестува близо 200 души за хипотетично неприятно строителство на здания след пагубните трусове, които сполетяха Турция по-рано този месец. Земетресението лиши живота на близо 50 000 души в Турция и Сирия.

Министерството показа, че 626 души са обвинени, откакто постройките са се срутили изцяло или са били съществено развалени. Някои от обвинените са починали в резултат на самото земетресение, а други към момента се търсят от полицията. Министърът на правораздаването на Турция Бекир Боздаг съобщи в събота, че са събрани доказателства в хиляди здания.

По данни на организацията за бедствия в страната са се срутили над 5700 здания, а целостта на постройките в някои региони на засегнатите райони се ревизира.

" Нещото, което поразява най-много, са типът сривания - това, което назоваваме сриване на палачинка - което е тип сриване, което ние, инженерите, не обичаме да виждаме. При такива сривания е мъчно - както виждате - и доста трагично да се избавят човешки животи. Това прави работата на екипите за търсене и избавяне доста сложна ", сподели Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета " Богазичи " в Истанбул. "

Професорът сподели още, че изображенията на необятно публикувани опустошения и парчета демонстрират мощно променливи качества на плановете и строителството. Той споделя, че типът на структурните опустошения след земетресение нормално са частични сривания.

След предходни бедствия строителните правила бяха затегнати, което имаше за цел да подсигурява, че актуалните здания могат да устоят на земетресения като този, който удари Турция. Въпреки това доста от развалените здания в засегнатия от земетресението район наподобява са били нови. Сега държавното управление е подложено на подозрение дали са взети нужните защитни ограничения за обезпечаване на сигурност, заяви Си Ен Ен.

" Това, което виждаме тук, несъмнено ни подсказва, че нещо в тези здания не е наред. На първо място не са били проектирани в сходство с разпоредбите или осъществяването не е било проектирано вярно ", споделя Ясемин Дидем Акташ, строителен инженер и учител в University College London.

Критики се насочат и към периодическото одобрение от турското държавно управление на така наречен строителни амнистии, които съставляват платени юридически облекчения за бизнесмени, построили планове, които не съблюдават нужните ограничения за сигурност. Тези освобождавания са предопределени за легализиране на по-стари здания, които са били издигнати без съответните разрешителни. Важно е да се означи, че тези амнистии не изискваха от бизнесмените да ремонтират парцелите си, с цел да ги приведат в сходство с условията. /БГНЕС.

Анкара / Турция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР