Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстово дело срещу Apple,

...
Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстово дело срещу Apple,
Коментари Харесай

САЩ заведоха антитръстово дело срещу Apple

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати заведе антитръстово дело против Apple, оповестява " Ройтерс ".

Това е последното антитръстово деяние против огромни софтуерни компании, упрекнати от регулаторите в монополно ръководство и корист с власт.

Случаят е петият от американското държавно управление, ориентиран към преодоляване на софтуерните колоси.

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изследва Apple от 2019 година Вчера ведомството разгласи, че компанията е наложила софтуерни и хардуерни ограничавания на своите iPhone и iPad, с цел да попречи на ефикасната конкуренция.

Базираната в Калифорния компания също е и по-рано този месец беше санкционирана 1,84 милиарда евро (2 милиарда долара) за възпрепятстване на конкуренцията при стрийминга на музика посредством ограничавания на нейния App Store.

Apple апелира глобата, само че е изправена пред по-строг надзор според Закона за цифровите пазари на Европейски Съюз - нови правила за Big Tech, които влязоха в действие по-рано този месец.
 Унгария стартира атака против американски софтуерни колоси
Унгария стартира атака против американски софтуерни колоси

Подозира, че могат да се намесят в парламентарните избори

GOOGLE

Сред останалите правосъдни каузи са групов иск, заведен на 1 март във федералния съд на Сан Хосе, Калифорния. Съгласно него компанията е упрекната в монополизиране на пазара за облачно предпазване в своите мобилни устройства.

Доказателствената фаза на правосъдната борба сред Гугъл и държавното управление на Съединени американски щати завърши през ноември. В делото, което стартира на 12 септември, Министерството на правораздаването се опита да потвърди, че Гугъл е монополист и нелегално е злоупотребил с властта си.

Делото, заведено от държавното управление на Доналд Тръмп, беше първото от общо петте, ориентирани към преодоляване на софтуерните колоси.

През февруари Гугъл беше обиден от дело за 2,1 милиарда евро. То бе заведено от 32 медийни групи, в това число Axel Springer и Schibsted, твърдящи, че са претърпели загуби заради практиките на компанията в цифровата реклама.

Миналия месец Гугъл изиска от арбитър в Съединени американски щати да отхвърли решение на правосъдните заседатели по дело на производителя на " Fortnite " Epic Games, което откри, че софтуерният колос е злоупотребил с господстващото си състояние на пазара при определянето на правила за своя магазин за приложения.

Epic Games надвиха в шумния антитръстов развой, който може да преобърне стопанската система на целия магазин за приложения.
 Конгресът на Съединени американски щати стартира антитръстови инспекции на софтуерни колоси
Конгресът на Съединени американски щати стартира антитръстови инспекции на софтуерни колоси

Акциите на Фейсбук, Гугъл, Amazon и Apple спаднаха доста

META

По-рано този месец Апелативен съд постанови, че Meta не може да попречи на Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати да възобнови следствието на практиките за дискретност на своя отдел във Фейсбук към този момент. Компанията възрази, базирайки се на изплатената санкцията в размер на 5 милиарда $ и набора от контрактувани гаранции.

През октомври десетки американски щати съдиха Meta и нейното приложение Instagram по обвиняване, че пораждат рецесия на психологичното здраве измежду младежите, като вършат своите обществени медийни платформи пристрастяващи.

Компанията беше санкционирана с рекордните 1,2 милиарда евро от водещия регулатор на поверителността в Европейския съюз през май 2023 година поради обработката на потребителска информация и ѝ беше даден период от пет месеца да спре прехвърлянето на потребителски данни към Съединени американски щати.

AMAZON

Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати заведе дълго чакано антитръстово дело против Amazon.com през септември, обвинявайки компанията, че е нанесла щета на потребителите с по-високи цени.

Комисията е завела и други правосъдни каузи против компанията, в това число едно, обвиняващо колоса за електронна търговия, че е подмамил " милиони консуматори " да купуват абонаменти за услуги на Prime.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР