Министерството на правосъдието на САЩ планира нови обвинения през следващите

...
Министерството на правосъдието на САЩ планира нови обвинения през следващите
Коментари Харесай

САЩ планират нови обвинения за атентата на самолета над Локърби

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати възнамерява нови обвинявания през идващите дни по отношение на бомбената офанзива на аероплан на " Пан Ам " от 1988 година, който се взриви над Локърби , Шотландия, убивайки 270 души , оповестява АП.

Атентатът над полет 103 , чиито жертви включват десетки американски студенти , провокира световни следствия и провокира наказания против Либия, която в последна сметка съобщи двама разследващи чиновници за гонене пред шотландски съд, заседаващ в Холандия.

Новото обвиняване против в допълнение лице е значимо за основния прокурор Уилям Бар , който напуща длъжността през идната седмица, само че заема същата служба, когато Министерството на правораздаването преди близо 30 години стартира дело в Съединени американски щати против двамата либийци.

В понеделник се навършват 32 години от атентата .

" Това следствие никога не е завършило . Продължава със същата мощ. Няма да си отдъхнем, до момента в който всички виновни не бъдат изправени пред правораздаването ", сподели Бар на конференция през 1991 година, в която разгласи обвиняванията. " Нямаме по-висок приоритет. "

По това време началник на наказателния отдел на Министерството на правораздаването е Робърт Мълер , който продължи да служи като шеф на ФБР и като специфичен консултант, отговарящ за следствието на връзките сред Русия и акцията на Тръмп през 2016 година

Либия отхвърли да екстрадира мъжете в Съединени американски щати, само че в последна сметка се съгласи на сделк а, с цел да бъдат изправени пред съда в Холандия.

Самолетът до Ню Йорк се взриви над Локърби по-малко от час след излитането от Лондон на 21 декември 1988 година Сред американците на борда имаше 35 студенти от университета в Сиракуза, които летяха за Коледа след учебен срок в чужбина.

Атаката, породена от бомба, опакована в куфар, умъртви 259 души в самолета и 11 на земята.

През 1992 година Съветът за сигурност на Организация на обединените нации наложи наказания за продажба на оръжие и въздушни пътувания против Либия , с цел да подтикне полковник Муамар Кадафи да съобщи двамата обвинени . По-късно глобите бяха анулирани, откакто Либия се съгласи на компенсационна договорка със фамилии на жертвите на стойност 2,7 милиарда $ .

Бивш чиновник на либийското разузнаване, Абдел Басет ал-Меграхи - бе наказан в Холандия за гърмежа, а втори либийски обвинен бе оневинен по всички обвинявания. Ал-Меграхи получи доживотна присъда, само че шотландските управляващи го освободиха по филантропични аргументи през 2009 година, когато му бе сложена диагноза рак на простатата. По-късно той умира в Триполи.
 Присъдата за атентата над Локърби от 1988 година е с незадоволителни доказателства - Върховен съд на Шотландия
Присъдата за атентата над Локърби от 1988 година е с незадоволителни доказателства - Върховен съд на Шотландия

Защитата: Правителствата на Съединени американски щати и Британия са упрекнати, че са живели в грандиозна неистина 31 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР