Министерството на правосъдието на Русия определи носителя на Нобелова награда

...
Министерството на правосъдието на Русия определи носителя на Нобелова награда
Коментари Харесай

Москва обяви нобелист за мир за чуждестранен агент

Министерството на правораздаването на Русия дефинира носителя на Нобелова премия за мир Дмитрий Муратов с термина „ задграничен сътрудник “, оповестява DPA, представена от " Свобода ". Муратов е основен редактор на изданието “Новая газета “, което е критично към Кремъл.

Вината на известния журналист е, че разпространявал материали от други „ задгранични сътрудници “ и е „ употребявал задгранични платформи за разпространяване на отзиви, ориентирани към образуване на отрицателно отношение към съветската външна и вътрешна политика “, съобщи Министерство на правосъдието в Москва в петък вечерта.

Руската правосъдна система употребява етикета „ задгранични сътрудници “, с цел да клейми както лица, по този начин и организации.

Много откакто са жигосани с този етикет се борят за оцеляването си, тъй като губят поддръжници, бизнес сътрудници и приходи.

От началото на нападателната война против Украйна преди година и половина репресиите против опозиционери и сериозни фигури в Русия се усилиха още повече.

61-годишният публицист бе почетен с Нобелова премия за мир през 2021 година за смелата си битка за свободата на изложение. „ за напъните му да резервира свободата на изложение, която е наложително изискване за народна власт и мир “. Той трансферира паричната част от премията на благотворителни организации.

След второ предизвестие от цензора Роскомнадзор през март 2022 година редакцията на „ Новая газета “ разгласи краткотрайно прекъсване на активността си. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел означи, че прекратяването на издаването на „ Новая газета “ е „ резултат от систематичен напън върху самостоятелни медии, в това число задгранични, както и върху обществените мрежи, проведен от съветските управляващи “.

Лично Владимир Путин вече заплаши Муратов по това време, казвайки:

„ Ако той се покрива с Нобеловата премия като предпазен щит, с цел да наруши съветските закони, значи го прави умишлено. Ако не нарушава съветските закони и дава причина да го обявим за „ задграничен сътрудник “, тогава той няма да го направи “.

Икономистът Константин Сонин също попадна в листата с „ задгранични сътрудници “. Министерството на правораздаването счита, че той е „ взел участие като респондент в осведомителни платформи, предоставени от непознати медии “.

Освен тях в листата са журналистката от „ Ехо Москвы “ Оксана Баршева (Ксения Ларина), комикът Руслан Белий, чеченският историк Майрбек Вачагаев, политикът от Санкт Петербург Максим Резник, писателят Олег Радзински, някогашният началник на щаба на Навални във Воронеж Евгений Карпов и журналистът от „ Дождь “ Денис Катаев.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР