Министерството на отбраната търси решение за продължаване на експлоатацията на

...
Министерството на отбраната търси решение за продължаване на експлоатацията на
Коментари Харесай

Двигатели от Полша ще осигурят летателната способност на българските МиГ- 29 до края на 2023

Министерството на защитата търси решение за продължение на употребата на самолетите МиГ-29 посредством осъществяване на ремонт и/или достави с поддръжката на Полша. Това сподели в отговор на парламентарен въпрос министърът на защитата Димитър Стоянов.

В началото на август е изпратено питане за закупуване или ремонт на 6 броя мотори до Полската страна. В резултат от извършените срещи Полша пое ангажимент за осъществяването на ремонт на шест мотора, сподели министър Стоянов.

Той заяви още, че Полското министерство на защитата е взело решение да смъкна от употреба един аероплан МиГ-29 и моторите му да бъдат готови за даване посредством продажба на България.

„ В Министерството на защитата е получена информация, че Полша ще предложи оферта и план на контракт през идната седмица ", добави министър Стоянов.

По отношение на ремонта на 6 мотора, който се чака да завърши до края на 2022 година, Министерството на защитата е изпратило до полската страна план на междуправителствен контракт.

Сключването на такова съглашение евентуално ще изисква малко повече време, отчитайки и нуждата от следваща ратификация от Народното събрание, разясни министър Стоянов.

„ Предприетата от служебното държавно управление стъпка по закупуване на два и вероятно поправяне на 6 мотора не подсигурява дълготрайната употреба на самолетите МиГ-29, а цели обезпечаването на подготовката на летателния състав на задоволително равнище до края на 2023 година ", разясни министър Стоянов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР