Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по

...
Министерството на отбраната ще покани още фирми за оферти по
Коментари Харесай

Каракачанов: Ще поканим още фирми за оферти по проекта за новите изтребители

Министерството на защитата ще предложения още компании за предложения по плана за новите изтребители. Това сподели пред публицисти в Пловдив министърът на защитата Красимир Каракачанов.
„ Ще поканим освен тези трите компании, които са взели участие до момента. Имаме писмо и от Боинг 18, имаме и други предложения”, съобщи министър Каракачанов.
Той уточни, че от Хърватия са закупили съвсем цяла ескадрила от Израел, тъй че, ще бъдат поискани предложения и от тях. „ Техните самолети са по-нови от тези, които ни предлагаха досега”, добави Каракачанов.
Той посочи, че тази договорка първо би трябвало да мине през Министерския съвет (МС), след това до края на април би трябвало да мине и през Народното събрание. ”Но желая хората да са спокойни, че за разлика от други покупки в армията, които са скъпи и стоят по хангарите и земята, тези пари този път няма да отидат на вятъра”, сподели още министърът на защитата Красимир Каракачанов.
„ Ще има и нов план за военноморските сили, само че преди този момент би трябвало да се осъществя плана с модернизацията на фрегатите, които имаме и които не са пълноценни в този момент, тъй като имат потребност от ремонт “, съобщи също Каракачанов.
Министърът на защитата уточни още, че парите за полигона в Црънча, в размер на 3 млн. лв., са доказани от Министерски съвет към този момент трети път. Очаква се планът да бъде преправен по този начин, че средствата да бъдат отпуснати. Той разясни, че при предходния план са били желани 5 млн. лв., само че за неща, които не би трябвало да участват в подобен полигон, като сладкарски цел да вземем за пример. „ Когато планът е подготвен, парите са разполагаем, те са гласувани”, посочи министърът на защитата.
Средствата за модернизацията на армията са отпуснати, текат процедурите за набиране на нови военнослужещи, добави Каракачанов.
„ Разчетът на началника на защитата е 1300 индивида тази година, за тази цел от бюджета са отделени 30 млн. лева”, сподели Каракачанов. Той посочи, че от 105 млн. лв., които са били отделени за заплати 75 млн. лв. са отишли за покачване на заплатите, а 30 млн. лв. са били за тези 1300 спомагателни бройки военнослужещи.
По думите на Каракачанов огромните планове за действителната рационализация на Българската войска би трябвало да бъдат импортирани в Министерски съвет. „ Ще гледаме да се впишем в парите, които са гласувани”, добави той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР