Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че в района на

...
Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че в района на
Коментари Харесай

Китайски военен балон за наблюдение е забелязан в района на Тайванския проток

Министерството на защитата на Тайван заяви, че в региона на Тайванския пролив е бил видян китайски боен балон за наблюдаване , както и интензивно придвижване на военни самолети и кораби, съобщи „ Associated Press “.

От министерството оповестиха още, че балонът е минал югозападно от северния пристанищен град Килунг нощес, след което е траял на изток , преди да изчезне , евентуално в Тихия океан . Въпреки това наподобява, че има известна неустановеност по отношение на това дали балонът е бил изпратен и ръководен непосредствено по разпореждане на Народната освободителна войска, военния клон на ръководещата Китайска комунистическа партия. Говорител на Министерството на защитата съобщи, че към този момент управляващите на острова не разполагат с спомагателна информация .

Китай от доста време насам размива границите сред военни и цивилен функционалности, в това число в Южнокитайско море, където разполага с многочислени военни сили, формирани от видимо цивилен риболовни кораби, които работят по заповед на държавното управление, с цел да отстояват териториалните искания на Пекин. Тайван от своя страна неведнъж е заплашвал, че ще смъква такива балони, само че в този момент министерството не заяви съответно какви дейности са били подхванати, в случай че въобще са били подхванати такива. То осведоми, че балонът е бил видян да се движи на височина към 6 400 метра (21 000 фута).

Властите на Тайван обявиха още, че през 24-те часа преди 6 ч. тази заран са били засечени 26 китайски военни самолета , както и 10 китайски военни кораба . От самолетите 15 са пресекли междинната линия, която е неофициална разграничителна линия сред страните, само че която Пекин твърдо отхвърля да признае. Някои от тях са навлезли и в самопровъзгласената идентификационна зона за противовъздушна защита на Тайван отвън въздушното пространство на острова, която обгръща необятния 160 км Тайвански пролив. Тайванските военни сили оповестиха, че деликатно следят обстановката благодарение на бойни самолети, военноморски кораби и наземни ракетни системи.

Инцидентът се случва малко повече от месец преди провеждането на избори за президент и законодателен орган в Тайван, като безспорно повдига въпроси за възможни дейности от страна на Китай за оказване на въздействие върху вота. Подобни дейности биват осъществявани постоянно като средство за непряко отправяне на опасност от страна на Китай, които целят да загатнат, че страната е склонна да употребява мощ за анексиране на самоуправляващата се островна република, която счита за своя територия, за понижаване на военния потенциал на Тайван и за влияние върху духа на въоръжените сили и обществеността.

Пекин изрично се опълчва на всички контакти сред острова и Съединени американски щати , само че нападателната му дипломация в действителност насърчи построяването на мощна двупартийна поддръжка за Тайпе в редиците на американските ръководещи.  Преди време президентът на Съединени американски щати Джо Байдън даде обещание по-строги правила за следене, наблюдаване и вероятно събаряне на незнайни въздушни обекти след гневния скандал, провокиран от откриването на хипотетичен китайски шпионски балон, преминаващ през огромна част от територията на страната при започване на годината. Тогава Съединени американски щати дефинираха балона като боен обект, смъкнаха го с ракета и оповестиха, че съгласно тях на борда му е било пренесено комплицирано съоръжение за наблюдаване. Китай реагира яростно на това изказване, като посочи, че това е бил просто метеорологичен балон, който се е отклонил от курса си, и дефинира свалянето му като доста пресилена реакция.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР