Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република обяви връщането на

...
Министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република обяви връщането на
Коментари Харесай

Нагорни Крабах си връща загубени по-рано позиции

Министерството на защитата на непризнатата Нагорно-Карабахска република разгласи връщането на редица изгубени преди този момент позиции на линията за контакт през нощта, предава РИА Новости.
" През нощта продължиха интензивни бойни дейности в южните, югоизточните и северните направления на фронтовата линия. Частите на отбранителната войска (на Карабах) вследствие на контраофанзива нанесоха тежки загуби на живата мощ и военната техника на съперника ", се прибавя в известието на уеб страницата на отдела.
Ситуацията на контактната линия в ескалира в неделя сутринта. Непризнатата република съобщи, че азербайджанските военни са разкрили огън на нейна територия, в това число против столицата Степанакерт. Има цивилни жертви.
 Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на индивида и от Франция Армения търси помощ за Нагорни Карабах от Европейския съд по правата на индивида и от Франция
Армения се обърна към Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ), с искане да задължи Азербайджан да спре да бомбардира цивилен обе...
Баку и Ереван се упрекват взаимно за ескалацията. Министерството на защитата на Азербайджан твърди, че арменската страна е почнала обстрела, а азербайджанските сили организират контраофанзива. Арменските военни настояват, че Карабах е бил подложен на въздушни и ракетни офанзиви от Азербайджан.
Арменските управляващи вкараха военно състояние в страната и оповестиха обща готовност. Ръководството на непризнатата Република Нагорни Карабах направи същото.
Руското външно министерство прикани неотложно да спрат огъня и да стартират договаряния.
Карабахският спор стартира през февруари 1988 година, когато самостоятелния район Нагорни Карабах разгласи своето обособяване от азербайджанската ССР. В резултат на въоръжената борба през 1992-1994 година Азербайджан загуби надзор над Нагорни Карабах и седем прилежащи района. От 1992 година се водят договаряния за спокойно споразумяване на спора в границите на Минската група на ОССЕ, ръководена от трима съпредседатели - Русия, Съединени американски щати и Франция. Азербайджан упорства за опазване на териториалната си целокупност, Армения пази ползите на непризнатата република, защото НКР не е страна в договарянията. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР