Министерството на отбраната (МО) ще купи 51 нови високопроходими линейки,

...
Министерството на отбраната (МО) ще купи 51 нови високопроходими линейки,
Коментари Харесай

Военното министерство купува високопроходими линейки за 8 млн. лв.

Министерството на защитата (МО) ще купи 51 нови високопроходими коли за спешна помощ, както и още 2 с естествена проходимост, като се чака колите да бъдат доставени до 8 месеца откакто се подписа договорът, излиза наяве от пусната от ведомството открита процедура по реда на Закона за публичните поръчки. Тя е оповестена на 1 август - в последния работен ден на министъра на защитата Драгомир Заков, а крайният период за подаване на предложения е 29 август.

Стойността на поръчката по двете обособени позиции е 7.9 млн. лева без Данък добавена стойност, като от тях 7.6 млн. лева са планувани за високопроходимите коли за спешна помощ, а малко под 300 хиляди лева за другите две. Така, цената за единична численост кола за спешна помощ е към 150 хиляди лева
Защо военни коли за спешна помощ
Линейките са планувани за военни формирования из страната и районните лечебни заведения към ВМА - Варна, Пловдив, Сливен, Плевен, някои от които изискват високопроходими коли поради региона, в който се намират и който обслужват.

Договорът ще е рамков, като ще включва с изключение на доставка на колите и следваща поддръжка и обслужване. Линейките, които ще бъдат закупени, следва да са създадени не по-малко от 12 месеца преди датата на доставката, да са ЕВРО 6 и без изненада стои условието за зелен цвят на транспортните средства.
Реклама
Целта на закупуването на тези коли е да се увеличи здравната осигуреност и опцията за здравна евакуация. Това е и част от един по-голям план " Развитие на дарба за здравна евакуация " със период за осъществяване до 2030 година
Втори опит
Според данните в електронния указател на публичните поръчки такива коли не са купувани най-малко от 2017 година насам. Едва през 2011 година е осъществена цялостна замяна на автопарка на министерството, включително и на санитарни коли.

Последната поръчка е с възложител самата Военномедицинска академия (ВМА), като независим разпоредник с бюджет, а не МО, и е от юни т.г. Има две подадени предложения - от профилираната в доставка на техника компания " Екселор Холдинг груп ", която взе участие и в търга за електробусите в София, и от " София франс ауто " - формален вносител на " Пежо " и " Опел ". Предстои отваряне на ценовите оферти и класиране на изпълнителите.

През 2021 година също е изработен опит за закупуване на 2 коли за спешна помощ от ВМА и е била извършена друга поръчка, която обаче е прекъсната. Причината е, че единственият участник - " Автомотор корпорация ", общоприет вносител на " Ситроен ", се отхвърля, макар че е определен, заради затруднените доставки на електронни компонентни за колите.
Реклама Свързани публикации Най-накрая избавителни хеликоптери на хоризонта 21 юли 2022, 16:48 България ще има въздушни коли за спешна помощ най-рано през 2026 година 24 май 2022, 15:36 Мобилна система оказва помощ за ранна диагностика на инфаркт в Русе 20 април 2022, 11:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Наталия Бекярова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР