Министерството на околната среда и водите подготвя нова методика за

...
Министерството на околната среда и водите подготвя нова методика за
Коментари Харесай

Министър Сандов: Повишаваме контрола и санкциите за промишленото замърсяване

Министерството на околната среда и водите приготвя нова методика за надзор на промишлените предприятия, както и повишение на глобите за замърсяване от промишлеността. Това заяви министърът на околната среда и водите Борислав Сандов при визитата си през днешния ден в Русе, където се срещна с кмета на града Пенчо Милков, регионалния шеф Борислав Българинов, шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе Анатоли Станев, както и представители на неправителствени екологични организации и медии.

„ Работим за смяна в методиката за осъществяване на сложни инспекции на промишлените предприятия “, заяви министър Сандов. Той добави, че в цялата страна ще се усилят мониторинговите станции за качеството на атмосферния въздух, както и ще се прави разбор, който да открива химическия състав на замърсяващите съставни елементи. „ Нас ни интересуват промишлените замърсители. В новия модел на надзор предвиждаме и така наречен кръстосани незабавни инспекции – специалисти от една районна ревизия да ревизират обекти и предприятия на територията на друга, както и наложително присъединяване на жители “, изясни Борислав Сандов.

В най-скоро време той ще предложи и фрапантно увеличение на санкциите за индустриално замърсяване: „ Идеята е глобите да бъдат задоволително високи и надлежно възпиращи за евентуалните извършители “.

Министерство на околната среда и водите ще приготви указания за локалните управляващи по какъв начин да подобрят качеството на въздуха в това число с ограничения, като постоянно миене на улици, с цел да се ограничи разпространяването на прахуляк във въздуха. Министърът даде обещание на общините и тласъци в използването на ограниченията за повишение качеството на атмосферния въздух. Предвидени са 15 млн. лева за мониторинговата мрежа от станции, отчитащи качеството на атмосферния въздух в цялата страна. За първи път се отделят 47 млн. лева национално финансиране за възстановяване на чистотата на въздуха.

По Оперативна стратегия „ Околна среда “ върви замяна на отоплителните уреди на семействата с финансиране в размер на 120 млн. лв.. А през новия програмен интервал са планувани над 4 пъти повече средства за ограничения, свързани с възстановяване качеството на атмосферния въздух. Според министър Сандов подмяната на уредите за отопление в домовете ще преодолее значително замърсяването на въздуха с ФПЧ, тъй като главният замърсител по този индикатор е битовото отопление.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че идната седмица ще бъде пусната публичната поръчка за дооборудването на най-новата общинска станция с спомагателни измерватели на летливите органични съединения. „ Подготвяме екологичен кадастър за промишлените производства в града, какви субстанции влизат и излизат от тях “, сподели Милков и изрази вяра, че сходна система може да бъде построена и в народен мащаб. Това може да дава в действително време цялостна информация на жителите и ще улеснява способените органи при упражняването на надзор. От своя страна министър Сандов предложи сформирането на публичен съвет по въпросите за въздуха в Русе, чиито членове да вземат участие в инспекциите.

Увеличаване на уредите, които в действително време наблюдават за чистотата на въздуха в Русе, и основаване на дежурни екипи през нощта към Регионална инспекция за опазване на околната среда изиска регионалният шеф на Русе Борислав Българинов. Министър Сандов означи, че още с идването си нощес в Русе е усетил неприятни миризми, по тази причина при образуването на екипите ще се потърси съдействието на експерти по органолептичен разбор. По време на срещата Борислав Сандов и регионалният шеф разискаха трансграничното замърсяване в района, за което министърът се ангажира да инициира среща с румънския си сътрудник. На нея ще бъдат разисквани трансграничните аспекти на поверените им ресори, включително министърът ще предложи румънската страна да последва образеца на България и да забрани палене на стърнища, с което ще се понижи трансграничното замърсяване по поречието на р. Дунав.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР