Министерството на околната среда и водите напомня на гражданите, собственици

...
Министерството на околната среда и водите напомня на гражданите, собственици
Коментари Харесай

Собственици на кладенци и сондажи трябва да ги регистрират до 28 ноември

Министерството на околната среда и водите припомня на жителите, притежатели на водовземни уреди за подземни води – кладенци, сондажи, герани и други, че в период до 28 ноември 2022 г. трябва да подадат заявление в съответната Басейнова дирекция за регистриране на оборудванията, ситуирани в личния им парцел, в случай че същите не са вписани в регистъра по член 118г, алинея 3 от Закона за водите.  

За регистрация на построени кладенци за лични потребности на жителите е належащо:

Собствениците на кладенци за облекчаване на лични потребности, ситуирани в рамките на обитаемоте места и селищните формирания, за които до 27 ноември 2018 година не са подадени заявки за регистриране в регистъра по , да подадат Заявление в период до 28 ноември 2022 година в съответната Басейнова дирекция за регистриране на оборудванията в регистъра, което съдържа:
трите имена на притежателя на имота;данни за поземления парцел: идентификатор, адрес, трайно предопределение, метод на трайно ползване;дълбочина на кладенеца;диаметър на тръбата или на отвора на зиданите кладенци;начин на черпене на водата – с кофа или с помпа;цел, за която се употребява водата.
 Заявлението за регистрация на бунар за облекчаване на личните потребности може да се подаде и посредством съответния кмет на община, кмет на регион, кмет на кметство или кметския наместник по местонахождението на оборудването, за което кметовете и кметските наместници издават входящ номер за всяко постъпило заявление и на всеки 14 дни предават на съответната Басейнова дирекция постъпилите в този интервал заявки.

 Такса за регистрация на водовземни уреди, употребявани за лични потребности на жителите, НЕ съдебна експертиза ЗАПЛАЩА.

 Тази регистрация се отнася за кладенците, водата от които се употребява за битови цели, за поливане и развъждане на животни за потребностите на семейството. Ползването на вода до 10 куб. м на денонощие от записаните кладенци в обитаемоте места е гратис. Не се изисква монтиране на водомери и за тези кладенци не се заплащат никакви държавни такси или налози. Регистрацията е нужна за отбрана ползите на жителите при даване права за черпене на вода в региона на съответното обитаемо място и ограничение заплахата от пресъхване на кладенците.

Водовземните уреди, които не са регистрирани в период до 28 ноември 2022 година, не могат да бъдат употребени и същите подлежат на ликвидация за сметка на техния притежател, който носи и административнонаказателна отговорност. 

Образец на заявката може да бъде свалено и от формалната страница на Басейнова дирекция „ Дунавски регион ” гр.Плевен: 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР