Министерството на образованието на САЩ започна разследване на приема по наследство в Харвард

...
Министерството на образованието на САЩ започна разследване на приема по
Коментари Харесай

Министерството на образованието на САЩ започна разследване на приема по наследство в Харвардския университет - практиката да се преценяват връзките с дарители и възпитаници, когато се решава дали да се приеме даден кандидат.

Критиците смятат, че тази практика е дискриминационна, тъй като дава предимство на кандидатите, които са по-скоро бели и по-богати.

Обявлението беше направено на пресконференция във вторник, организирана от организацията "Адвокати за граждански права", една от организациите, които подадоха жалба във връзка с тази практика по-рано този месец.

"Просто казано, Харвард е от грешната страна на историята", заяви Орен Селстрьом, директор по съдебните дела на групата, на събитието във вторник.

В писмо до Адвокатите за граждански права от 24 юли Министерството на образованието обяснява, че разследването "по никакъв начин не предполага", че е "взело решение по същество на жалбата".

Сондажът на Службата за граждански права (OCR) ще се занимава с проучването, което се съсредоточава върху въпроса дали приемът в наследство "дискриминира на расова основа".

Тази служба отговаря за осигуряване на спазването на дял VI от Закона за гражданските права от 1964 г., който забранява дискриминацията "въз основа на раса, цвят на кожата или национален произход".

"По време на разследването OCR е неутрален орган, който установява фактите, събира и анализира съответните доказателства от жалбоподателя, университета и други източници, както е уместно", се обяснява в писмото.

Практиката на прием на наследници е широко разпространена в колежите и университетите в САЩ. Но след решението на Върховния съд от юни за забрана на расата като фактор при приема в колежите, някои защитници се питат дали приемът по наследство е по-малко дискриминационен.

В жалбата срещу системата за прием по наследство на Харвард, подадена на 3 юли, се твърди, че близо 70 % от облагодетелстваните са бели.

В нея също така се твърди, че връзките с дарители или възпитаници дават на кандидатите значителен тласък, като вероятността да бъдат приети е шест до седем пъти по-голяма от тази на студентите без такива връзки.

"Този процент, който автоматично се приема в Харвард, не е справедлив и оставя нашите цветнокожи младежи извън уравнението", казва Зайда Исматул Олива, ръководител на проекта "Чика", една от трите групи, които си сътрудничат с "Адвокати за граждански права" по жалбата.

Няколко университета и колежа през последните години се отказаха от приема по наследство, предвид противоречията около него.

Наскоро този месец Уеслианският университет - частен колеж за хуманитарни науки в Кънектикът - прекрати тази практика, както и кампусът на Университета на Минесота в градовете близнаци, който е част от системата на държавните университети.

Други водещи училища, като университета "Джон Хопкинс", прекратиха предимствата на наследството много преди решението на Върховния съд.


Роналд Даниелс, президентът на университета "Джон Хопкинс", обясни решението си в статия за списание "Атлантик" през 2020 г., като заяви, че като канадец традицията да се облагодетелстват децата на възпитаници и дарители му е чужда.

"Когато станах президент на университета "Джонс Хопкинс" преди 10 години, установих, че всеки осми новоприет студент се възползва от преференциите, давани на роднини на възпитаници", пише той.

"Никога не се примирих с разпространението на тази форма на наследствени привилегии в американското висше образование, особено като се има предвид дълбоко вкоренения ангажимент на тази страна към идеалите за заслуги и равни възможности."

Някои институции обаче не желаят да се откажат от наследствения прием като фактор, особено когато той стимулира даренията и лоялността към училището.

Въпреки това Харвард - един от най-престижните университети в частната система на Бръшляновата лига - заяви в изявление, че ще преразгледа практиките си за прием с цел насърчаване на разнообразието.

Главният говорител Никол Рура заяви, че училището ще "удвои" усилията си, за да "насърчи студенти от различни среди да кандидатстват за прием".

Източник: "Харвард Al Jazeera и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР