Министерството на образованието и науката установи множество нарушения при проверка

...
Министерството на образованието и науката установи множество нарушения при проверка
Коментари Харесай

МОН установи десетки нарушения при проверка на ЮЗУ Неофит Рилски

Министерството на образованието и науката откри голям брой нарушавания при инспекция в Югозападния университет " Неофит Рилски ". Това оповестиха от МОН.

Резултатите демонстрират, че огромна част от образователната документи в Правно-историческия факултет на висшето образователно заведение се води непрецизно и неточно. Допуснати са редица механически неточности, ремонти на заглавия на дисциплини, неточности в хорариума, както в ECTS заемите по обособените дисциплини.

Поводът за инспекцията на МОН са постъпили сигнали за непозволено нанесени оценки на студенти без да са положени изпити .

От тестваните основни книги на специалностите " История ", " История и археология " и " Архивистика и осведомителна сигурност ", от випуск 2015 година до випуск 2020 година, са открити 58 случая на нарушаване на условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения. Също по този начин липсват изпитни протоколи.

От тестваните основни книги по специалността " Право " с всички студенти-редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, пък са открити 80 случая на нарушаване на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист " . Сред нарушаванията са: образование в съкратени периоди, пренасяне от друго висше учебно заведение от друга компетентност, неспазване на продължителността на образованието, неспазване на хорариума по наложителните дисциплини и други Освен това е установена неналичието на 4 протокола от извършени изпити.

МОН изиска от ректора на ЮЗУ документално мнение за всеки един от откритите случаи на вписани в основната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи , включително да уточни кои са лицата, които са ги вписали. Също по този начин той е задължен да показа на МОН мостри на изпитни протоколи и основна книга по условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

МОН е направило и рекомендация да се съблюдават прецизно наредбите на член 58а от Закона за висшето обучение.
 Прокуратурата ревизира има ли корупционни практики в ЮЗУ
Прокуратурата ревизира има ли корупционни практики в ЮЗУ " Неофит Рилски "

Държавното обвиняване се самосезира след изявления в средствата за всеобщо осведомяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР