Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за злоупотреба

...
Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за злоупотреба
Коментари Харесай

МОН сезира прокуратурата за злоупотреба с достъп до данни на деца

Министерството на образованието и науката ще сезира прокуратурата за корист с достъпа до персонални данни на деца, осъществена от член на екипа по плана " Посещаемо и безвредно учебно заведение ", целящ връщането на отпадналите деца в учебно заведение.

Това разгласи зам.-министърът на образованието Деница Сачева на конференция този следобяд, откакто по-рано през днешния ден уеб сайтът " Биволъ " разгласи, че МОН е посочило персоналните данни на 1.2 милиона деца посредством незащитена интернет платформа на плана " Посещаемо и безвредно учебно заведение ". Часове по-късно МОН изпратиха писмена позиция, а по-късно свикаха и конференция, с цел да разгласят, че " пробив в системата, в смисъла на серийно приключване на данни и надлежно корист с данните на децата, не е имало ".

В системата няма данни на 1.2 млн. деца, а на 206 хиляди Изтекли са единични протоколи и това е станало, когато член на екипа е дал линк, даващ му право на достъп до протокол, на публицисти, изясни Сачева. Името му не е известно, само че е ясно, че злоупотребата е осъществена в София.

" На процедура това, което се е случило, е, че член на екипа е употребявал своя линк за достъп до формуляра, предоставяйки го на трето лице - в тази ситуация - на публицист. Това съставлява корист с неговото право на достъп до системата ", сподели Сачева и уточни, че членовете на екипа по плана е 11 632 души - учители, обществени служащи, служители на реда, шефове на учебни заведения.

Всички те са подписали декларация за конфиденциалност, само че съгласно МОН някой от тях я е нарушил.

Информационната система не е в интернет. Единствена ѝ функционалност, налична през интернет, е линк, през който се генерират формуляри за обход от екипите до съответните деца, съобщи тя.

Формулярите съдържа трите имена на децата и адресите им. Получават го членове на екипа в даденото обитаемо място или целият екип - зависи от организацията на място, добави Сачева. Тези хора получават този линк на имейла, посочен в системата, достъпът до която е с ключова дума и код.

" Пробив в системата, в смисъла на серийно приключване на данни и надлежно корист с данните на децата, не е имало. Това, което отчитаме като неточност, е опцията посредством смяна на знак в линка да може да се достъпва към този момент генериран от системата протокол. Тази неточност е отстранена все още и наред с нея се прави цялостен обзор на всички политики за сигурност на осведомителната система, с цел да могат да се вземат, в случай че е належащо, спомагателни ограничения ", увери зам.-министърът.

МОН ще предприеме и други ограничения:

" Възнамеряваме да сезираме прокуратурата и ще желаеме следствие, както и злоупотребилият чиновник да носи наказателна отговорност, защото за нас този случай е извънредно сериозен. Ние също се отнасяме с доста огромно внимание към персоналните данни на децата. Цялата система е конструирана по този начин, че да не работи в интернет. Тя съдържа ЕГН, данни за децата, по кое време са прекъснали учебно заведение, ходили ли са на учебно заведение, в кое, по кое време е бил изработен обходът, кои са членовете на екипа, които са участвали по време на обхода. Социални услуги, в случай че такива са били планувани, обществено подкрепяне. До тази информация, която е за общо 206 хиляди деца, в системата няма пробив ", сподели Деница Сачева.

Тя изясни, че 1.2 млн. са всички деца, които би трябвало да посещават учебно заведение по данни на ГРАО. Справката била получена в МОН и при инспекция се оказало, че в системата не са обхванати 206 хиляди от тях.

До момента екипите са посетили 150 хиляди от децата в системата. " Към днешна дата имаме 12 146 деца, които са върнати в просветителната система. Данните демонстрират, че 82% от децата, посетени от екипи, са в чужбина ", сподели Сачева.

Информационната система е основана от Обединение " Бетелгиус, професионална отбрана, ОРАК ", чийто представител Красимир Стоянов също взе участие в конференцията. Договорът с МОН е рамков, от 2014 година, не е провеждана нова социална поръчка. Рамковият контракт за системата за видеонаблюдение и системата за матурите е бил надграден с въпросния спомагателен модул по програмата за връщане на отпадналите в учебно заведение.

Стоянов увери, че два пъти е била направена инспекция и е изцяло сигурен, че не е имало пробив в осведомителната система, която включва с изключение на имената и адресите, информация за учебните заведения, които децата са посещавали, годината, в която са отпаднали, за получаваните обществени помощи и предоставените обществени услуги.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР