Министерството на образованието и науката създава система, чрез която учители

...
Министерството на образованието и науката създава система, чрез която учители
Коментари Харесай

МОН създава трудова борса за учители

Министерството на образованието и науката основава система, посредством която учители и възпитатели ще могат да си търсят работа в системата на образованието, а шефовете - да намират подобаващите за тях претенденти. Системата няма да е обществено налична, а посредством регистрация, каквато ще се разрешава единствено на съответните експерти.

Тя ще бъде част от Информационна база данни с разбори и прогнози за кадровото застраховане на детските градини и учебните заведения с педагогичен експерти, която би трябвало да проработи на 1 януари 2021 година Създаването ѝ планува нова Наредба за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти, която е в действие от 2 август.

Публичният модул на системата ще съдържа информация за условията за: заемане на длъжностите в предучилищното и учебното образование; придобиване на професионална подготовка " преподавател ", както и информация за функционалностите на длъжностите за кариерното развиване.

Във втория модул, озаглавен " Педагогически експерти ", ще се записват учители, търсещи работа в детска градина или учебно заведение. Тя ще е налична и за висшисти, които желаят да работят като учители и, надлежно, да придобият професионалната подготовка " преподавател ".

В третия модул - " Стажант-учители ", ще се записват учащите се за придобиване на професионална подготовка " преподавател ". Преди провеждането на настоящата педагогическа процедура те наложително ще дават информация в електронен тип за правенето на национална карта на педагогическите експерти . Информацията ще включва персонална информация за експерта, образованието и квалификацията му; професионалния му опит и училищен стаж, в случай че има подобен. Той ще споделя и какви са настройките му за професионално и кариерно развитие 

Четвъртият модул ще е " Образователни институции " - там ще се записват учебните заведения и детските градини със свободни работни места за педагогичен експерти.

В системата ще има и спомагателни секции, достъпът до които няма да изисква регистрация. В тях ще бъде оповестена информация за задачите и предназначението на електронната осведомителна база данни, насоки, вести, връзки, контакти и други

До платформата ще имат достъп учители и възпитатели, шефове на учебни заведения и детски градини и оправомощени от тях хора, длъжностни лица от МОН и 28-те районни ръководства на образованието, стажант-учители и експерти с висше обучение, искащи да придобият професионална подготовка " преподавател ".

До въвеждането на осведомителната база данни шефовете ще продължат да афишират свободните работни места в съответното бюро по труда и в районното ръководство на образованието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР