Министерството на образованието и науката публикува насоките за работа на

...
Министерството на образованието и науката публикува насоките за работа на
Коментари Харесай

При какви условия ще се учи вкъщи, къде ще се носи маска и колко често ще се дезинфекцира училището: насоките за МОН |

Министерството на образованието и науката разгласява насоките за работа на учебните заведения през новата образователна 2020/2021 година в изискванията на COVID-19, основани с присъединяване на представители на МОН, Министерството на здравеопазването, обществените сътрудници, шефове на учебни заведения, учители, родители, неправителствени  организации. В тях общи (задължителни) и целесъобразни (приложими отчасти и/или единствено в обособени училища) ограничения и правила, въз основа на които всяко учебно заведение да направи своята композиция и да реализира най-адекватния избор на ограничения, отчитащ съответните условия, в това число типа на учебното заведение, сградния фонд, личния състав, другите възрастови групи възпитаници, спецификата на образователните предмети, районните характерности и така нататък

Общите ограничения включват най-вече здравни протоколи и организационни правила, които да се ползват от всички учебни заведения. Препоръчителните включват хрумвания и решения, от които всяко училище избира и ползва доколкото и където е допустимо. Списъкът с целесъобразни ограничения е отворен за промени според от развиването на епидемията от COVID-19.

Публикуваме ги със съкращения.

Мерки за понижаване на рисковете от предаване на инфекцията

Водеща е тактиката на дистанция (невзаимодействие) сред учениците от другите паралелки. Прилагането ѝ ще обезпечи опция при болно дете да се карантинира единствено паралелката.

Съзнаваме, че тази тактика не е използвана на всички места в нейната цялост и чакаме тя да се ползва където и доколкото е допустимо. За реализирането ѝ се постановат някои спомагателни ограничавания, например отвод от кабинетна система , в случай че и където е допустимо, носене на защитен шлем или маска и съблюдаване на отдалеченост между учителите, които преподават на повече от една паралелка, от една страна, и сред учител и учениците от паралелките, на които преподава, от друга.

Когато е невероятно тактиката на невзаимодействие да се приложи цялостно - сред всички паралелки, учебните заведения могат да изберат непълен вариант – невзаимодействие сред групи паралелки (напр. паралелките от един клас, от един етап посредством отделяне на обособени етажи, сектори). Така да вземем за пример при малко основно училище с една група за ЦУОД в начален стадий и като цяло малцина възпитаници може да се приложи делене единствено сред стадии (паралелките в начален стадий не взаимодействат с тези от прогимназиален етап).

Прилагането на тактиката на невзаимодействие в пълния ѝ вид - сред всички паралелки не е наложително. Училищата вземат решение доколко да приложат стратегията, като от решението им се дефинира и периметърът на епидемиологичната среда на един възпитаник. Във всички случаи, с изключение на за дребните учебни заведения с една група ЦУОД, препоръчваме тактиката за невзаимодействие сред паралелки да се приложи най-малко за начален стадий на образование (с оглед на това, че за учениците в начален стадий е най-нежелателно прекосяването на образование в електронна среда от разстояние).

Задължителните ограничения за ограничение на рисковете от разпространение на вируса включват:

1. Спазване на общите здравни ограничения.

2. Носене на персонални защитни средства (маски или шлемове).

Носенето на маска или шлем е наложително :

- в общите закрити елементи на образователната постройка - преддверие, фоайета, стълбища, коридори, санитарни възли, медицински кабинет, учителска стая, библиотека, бюфет и трапезария (освен при хранене) – за всички възпитаници, учители, в това число от външните за институцията лица;

- в класните стаи и другите образователни пространства (бази за учебно-практическо образование, кабинети, физкултурен салон) – от учителите, които преподават на възпитаници от повече от една паралелка/клас/етап, според от прилагания в учебното заведение модел на разграничаване (между паралелки/класове/етапи). При учители, които преподават единствено в една паралелка носенето на защитна маска/шлем е по тяхно желание;

- в учебните рейсове.

Носенето на маска или шлем в класната стая от учениците е по избор.

Горните правила могат да се трансформират при смяна на общите правила от министъра на опазването на здравето.

Маските за учениците се обезпечават от децата (родителите). Училищата осигуряват маски, когато учениците нямат такива или не са подобаващи за прилагане, а за учителите - маски или шлемове.

Дезинфекция на повърхностите и проветряване.

Необходимо е всекидневно двукратно (преди началото и след привършване на смяната) влажно разчистване и стерилизация на всички сериозни точки – подове в учебни заведения, бюра, чинове, маси, дръжки на порти, прозорци, ключове за осветяване, бутони на асансьори, парапети, уреди, екрани, тоалетни чинии, умивалници, кранове и други, а при съществуване на доказан случай на COVID-19 хигиеничните и дезинфекционните мероприятия би трябвало да се увеличат, като според от обектите варират от 4 пъти дневно до стерилизация на всеки час.

Учебните стаи се проветряват по време на всяко междучасие, като се обръща специално внимание на кабинетите, учителската стая, физкултурния салон, лабораториите, работилниците, в които повърхностите, мишките, клавиатурите и инструментите се дезинфекцират във всяко междучасие.

Във всички санитарни пространства и тоалетни в учебните заведения е належащо да се следи за изразходването и своевременното обезпечаване на течен сапун или дезинфектанти, еднократни салфетки за подсушаване на ръцете, тоалетна хартия, както и регулярно изхвърляне на боклука.

На стерилизация и разчистване подлежат и учебните рейсове преди и след всеки курс.

Засилена персонална хигиена и условия за това:

 Осигуряване на течаща топла вода и сапун във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички възпитаници и работещи.

 Поставяне на автоматизирани дозатори за дезинфектант за ръце на хода на учебното заведение, в учителската стая и в коридорите, а при опция - и в класните стаи, лабораториите и работилниците, като тяхната приложимост следва да е следена.

 Създаване на привички за миене на ръцете с течен сапун и топла вода след посещение на тоалетната, преди хранене, след отдих на открито/физическа просвета, при кихане и кашляне.

 Правилно потребление на дезинфектант за ръце, който се нанася върху чисти ръце.

 Елиминиране на нездравословни привички, свързани с допиране на лицето, носа, устата и очите.

5. Спазване в столовата и в бюфета на оповестените на интернет страницата на Министерство на здравеопазването и БАБХ „ Препоръки към бизнес операторите и работодателите от хранителния бизнес “

6. Създаване на вътрешноучилищна организация и съблюдаване на разпоредбите във връзка с епидемията.

 Определяне от шефа на разположение, отговорно за организация и съблюдаване на правилата във връзка с епидемията.

 Разпределяне на отговорностите в учебния екип и отговорностите на останалия персонал, в това число и графици за наряди.

 Запознаване на личния състав, учениците и на външните гости със здравните изисквания.

7. Максимално ограничение на контактите сред възпитаници от разнообразни паралелки при осъществяване на заниманията по ползи.

 Организиране на групи за занимания по ползи в границите на паралелката, а при необходимост от разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки, в това число и от разнообразни учебни заведения – разреждане на учениците и обезпечаване на нужната отдалеченост, която да не разрешава директно взаимоотношение сред тях.

 При заниманията по ползи, свързани с групови спортове, се прилагат актуалните здравни регулации на Министерството на здравеопазването.

Препоръчителни ограничения се разискват и одобряват от педагогическите препоръки. Те се ползват доколкото и където е допустимо. Училищата изготвят личен лист от
използвани за тях логичен и организационно свързани ограничения. Той може да се добавя.

В. Възпитателните ограничения включват:

1. Провеждане на периодически разговори/беседи в границите на 5-10 минути, съобразени с възрастовите особености на учениците, за разпоредбите, персоналната отговорност и живота на всеки един от нас в изискванията на зараза от COVID-19. Разговорът има за цел най-много да подсети на учениците за съблюдаване и спазване на разпоредбите за персонална хигиена и физическа отдалеченост и за образование на отговорно държание към себе си и към останалите.

2. Напомняне на децата да допират по-малко предмети в класната стая и в останалите пространства, както и да не споделят храни и питиета.

4. Поставяне на видно място – в коридори/класни стаи/столове/тоалетни осведомителни материали (плакати) за вярна хигиена на ръцете, съблюдаване на физическа отдалеченост, респираторен етикет, носене на защитни маски.

Правила за държание при подозрение или случай на COVID-19 в учебното заведение

Подготвителните ограничения изискват:

1. Обособяване на място за уединяване на възпитаник или лице с грипоподобни признаци.

2. Създаване на организация в учебното заведение за реализиране на медицински филтър за наличие на грипоподобни признаци и недопускане в постройката на учебното заведение на лица във очевидно нездравословно положение. При съществуването на здравно лице в учебно заведение това може да се прави от него при започване на всяка промяна, като работата му се подкрепя от учителите, които влизат в първия образователен час и могат да му подадат противоположна информация за общото положение на учениците.

3. Организиране на разяснителна акция и образование на педагогическите и непедагогическите експерти да разпознават признаците на COVID-19, с цел да може по-бързо да се дефинират евентуалните болни.

4. Информиране на родителите за прилаганите здравни протоколи и за метода на уведомяването им при пораждане на подозрение за случай на COVID-19, както и за последващите ограничения.

Задължителните здравни протоколи за държание при подозрение или случай на COVID-19 в учебното заведение включват:

А. При съществуване на един или повече признаци при възпитаник (повишена телесна температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.):

Първоначално държание

 Ученикът се изолира неотложно в предопределено за подобен случай помещение, докато не се прибере вкъщи.

 На ученика се слага маска, съобразена с възрастта му.

 Незабавно се реализира връзка с родителите/настойниците и се изисква да вземат ученика, като се преценяват с нужните превантивни ограничения (носене на маски за лице,
потребление на персонален превоз при възможност).

 На родителите/настойниците се напомнят процедурите, които би трябвало да следват – да се заобикаля физически контакт и да се съветват със фамилния доктор на ученика (първо
по телефона) за преценка на здравословното му положение и следващи действия съобразно съответната обстановка, включително нужда от осъществяване на тест за нов ковид.

 След като ученикът напусне помещението, се прави щателна стерилизация в кратък период с биоцид с вирусоцидно деяние, при съблюдаване на условията за стерилизация.

 Стриктно се съблюдават превантивните и ограничаващите ограничения.

 Ученикът се позволява още веднъж в присъствено образование в учебно заведение единствено срещу медицинска записка от фамилния доктор, че е клинично здрав и това е възможно.

В случай на позитивен резултат за COVID-19 по метода PCR на възпитаник:

 Родителите осведомят шефа на учебното заведение, който би трябвало неотложно да се свърже със съответната РЗИ и да ѝ даде лист с учениците и учителите, които са били в контакт с ученика в сходство с напътствията на РЗИ.

 В взаимозависимост от характерностите на постройката и броя на контактните лица мерките може да включват затваряне на една или няколко паралелки/клас или на цялото учебно заведение.

 Идентифициране на контактните лица и ограниченията, които да се подхващат в училището, се разпореждат от РЗИ и се предписват на шефа на съответното учебно заведение.

 Лицата, които се слагат под наложителна карантина, се дефинират от съответната регионална здравна ревизия според от съответната обстановка, само че като предписание под
14-дневна карантина се слагат следните лица след осъществена оценка на риска и определени като близки контактни:

o Ученици от същата паралелка – като родители/настойници се инструктират за осъществяване на наблюдаване за поява на клинични признаци и признаци за COVID-19 и навременно известяван на персоналния доктор на детето и на РЗИ.

o Класният началник в начален стадий на главно обучение.

o Учители и различен личен състав, осъществили беззащитен контакт със заразеното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

o Други възпитаници, осъществили беззащитен контакт със инфектираното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

 Незащитеният контакт със инфектираното лице би трябвало да е сбъднат в интервал от два дни преди до 14-дни след появяването на недоволства, а при открит асимптомен притежател на COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за проучване по метода PCR.

 Всички контактни лица се инструктират за осъществяване по време на домашната карантина на наблюдаване за поява на клинични признаци и признаци за COVID-19 и навременно известяван на персоналния доктор на детето и на РЗИ.

 При карантиниране на контактно дете членовете на семейството му се самонаблюдават за признаци на COVID-19 в границите на 14-те дни на карантината на детето и още 14 дни след тази карантина. При поява на признаци уведомяват РЗИ и персоналните лекари, без значение дали детето е показало или не признаци, предвид на безсимптомно протекла зараза при децата и допустимо заразяване на възрастни в семействата.

 След премахване на инфектирания възпитаник и съучениците му се прави дълготрайно проветряване, влажно разчистване и последна стерилизация на всички повърхности, предмети и пространствата, до които е имал контакт ученикът в последните 48 часа, след което стаята/помещенията може да се употребяват за образователни занятия.

 Осигурява се психическа поддръжка, като формата й може да варира според от съответната обстановка.

Б. При съществуване на един или повече признаци при възрастен (повишена телесна температура, кашлица, хрема, зной, болки в гърлото, отмалялост, мускулни болки, гадене, повръщане, диария и др.):

Първоначално държание

 Лицето неотложно се изолира и му се дава маска, която да сложи на лицето си, в случай че връщането вкъщи не е допустимо в същия миг.

 Избягва се физически контакт с други лица.

 При опция употребява персонален превоз за напредване.

 Осъществява консултация с персоналния си доктор за преценка на положението му и за следващи дейности, в това число и за решение дали е нужно да се направи тест.

 Директорът на учебното заведение дава на съответната РЗИ лист с контактните на лицето учители и възпитаници в сходство с напътствията на РЗИ.

 Информират се родителите на учениците, които са били в контакт с лицето.

 След като лицето напусне помещението, се прави щателна стерилизация в къс период с биоцид с вирусоцидно деяние, при съблюдаване на условията за стерилизация.

 Стриктно се съблюдават превантивните и ограничаващите ограничения.

 Лицето се позволява още веднъж на работа в учебно заведение единствено против здравна записка от фамилния доктор, че е клинично крепко и това е възможно.

В случай на позитивен резултат за COVID-19 по метода PCR на възрастен човек:

 Лицето осведоми шефа на учебното заведение, който неотложно се свързва със съответната РЗИ, която прави епидемиологично изследване за оценка на риска от разпространяване на инфекцията в учебното заведение и в фамилията и според от това се подхващат най-адекватните ограничения за изолацията в съответния случай.

 Директорът на учебното заведение дава на съответната РЗИ лист с учителите и учениците, които са били в контакт с лицето в сходство с напътствията на РЗИ.

 Идентифицирането на контактните лица, както и ограниченията, които следва да се подхващат в учебното заведение, се разпореждат от РЗИ и се предписват на шефа на съответното учебно заведение.

 В взаимозависимост от характерностите на постройката и броя на контактните лица ограниченията може да включват затваряне на една или няколко паралелки или на цялото учебно заведение.

 Лицата, които се слагат под наложителна карантина, се дефинират от съответната районна здравна ревизия според от съответната обстановка, само че като предписание под 14-дневна карантина се слагат лица след осъществена оценка на риска и избрани като високорискови контактни:

o Учениците от паралелката в начален курс, на които учителят е класен началник – родителите/настойниците се инструктират за осъществяване на наблюдаване за поява на клинични признаци и признаци за COVID-19 и навременно известяван на персоналния доктор на детето и на РЗИ.

o Учители и различен личен състав, осъществили беззащитен контакт със инфектираното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

o Други възпитаници, осъществили беззащитен контакт със инфектираното лице на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице.

 Незащитеният контакт със инфектираното лице би трябвало да е сбъднат в интервал от два дни преди до 14-дни след появяването на недоволства, а при открит асимптомен притежател на  COVID-19 – от два дни преди до 14 дни след вземането на проба за проучване по метода PCR.

 Всички контактни лица се инструктират за осъществяване на наблюдаване по време на домашната карантина за поява на клинични признаци и признаци за COVID-19 и за навременно известяван на персоналните лекари и на РЗИ.

 След премахване на инфектираното лице се прави дълготрайно проветряване, влажно разчистване и последна стерилизация на повърхностите в класните стаи, пространствата и предметите, до които е имало контакт лицето в последните 48 часа, след което класните стаи и другите пространства може да се употребяват за образователни занятия или други цели.

 Осигурява се психическа поддръжка, като формата й може да варира в зависимост от съответната обстановка.

Алгоритъм за превключване към образование в електронна среда от разстояние

Ситуацията на непредвидимост на разпространяването на COVID-19 изисква от учебните заведения подготвеност за реакция и динамично обмисляне, което не трябва да се свежда до формалното одобряване на проекти, необходим е авансово разискван и признат от педагогичен съвет лист от ограничения, които да улеснят бързото и гладко прекосяване от присъствено образование към образование в електронна среда от разстояние (ОЕСР) или при неспособност за реализиране на такова – към образование от разстояние на хартия.

Нормативно това „ превключване “ е заложено в плана на Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и учебното обучение за да се прилага не единствено в съответната обстановка – в изискванията COVID-19, само че и във всяка друга обстановка, която постанова спиране на присъственото образование заради непредвидени условия, и се чака приемането му от Народното събрание още при започване на образователната 2020 - 2021 година.

В тази връзка и за опция за навременна подготовка на учебните заведения за прекосяване към ОЕСР се чака Министерството на здравеопазването да анонсира:

1. прагови стойности (критерии) и за заболелите от COVID-19, при които ще се преминава на образование в електронна среда;

2. обновени критерии (прагови стойности) за броя болни в училището/населеното място/региона от сезонни респираторни вируси, при който в училището/населеното място/региона ще се афишира грипна зараза.

ОЕСР не трябва да се смесва с отдалечената форма на образование. По създание това не е друга форма на образование, разнообразни са средата (електронна) и средствата (с помощта на осведомителните технологии), както и това, че учителят и учениците не са физически на едно и също място. След приемане на Закона за изменение и допълнение на Закона за
предучилищното и учебното обучение ще може да се ползва за цели паралелки, които се образоват в дневна, задочна или вечерна форма, както и за обособени възпитаници, които
по медицински аргументи краткосрочно (до 30 дни или за различен период, избран със ЗИД на ЗПУО) не могат да посещават учебно заведение.

ОЕСР се реализира от учителите в учебното заведение, в което се образоват учениците.

Практически, когато учениците от обособена паралелка, по решение на РЗИ в резултат на позитивен PCR тест на възпитаник от паралелката, са сложени под карантина, паралелката продължава образованието си в електронна среда от разстояние по утвърденото седмично разписание за интервала на карантината, след което се завръща назад в учебно заведение.

Ако по решение на РЗИ няколко или всички паралелки в учебното заведение са поставени под карантина, образованието на учениците в тези паралелки продължава в електронна среда от разстояние по одобреното или по ново седмично разписание за интервала на карантината, след което се завръщат назад в учебно заведение.

В случаите на премахване от работа на начален преподавател заради положителен резултат от PCR тест учениците от паралелката не престават образованието си в електронна среда от разстояние по одобреното седмично разписание със заместващ преподавател за периода на карантината, след което се завръщат назад в учебно заведение.

В случаите на премахване от работа на преподавател, преподаващ допълнително от една паралелка, заради позитивен резултат от PCR тест, при реализиран непосредствен контакт на учителя с възпитаници от повече паралелки, учениците от всички тези паралелки преминават към ОЕСР за времето на карантината, след което се завръщат назад в учебно заведение. При спазени условия за осъществена отдалеченост с учениците образованието на учениците продължава присъствено в учебно заведение със заместващ преподавател.

При оповестяване от способените органи в обитаемото място, района или страната на изключителна конюнктура или в случаите на изключителни и непредвидени условия учениците в учебните заведения надлежно на обитаемото място, района или цялата страна преминават към ОЕСР за периода на изключителната конюнктура или на изключителните и непредвидени условия, след което се завръщат назад в учебно заведение.

Преминаване към образование в електронна среда от разстояние за обособен възпитаник се допуска по здравословни аргументи в случаите, в случай че отсъствието му е за интервал до 30 дни, когато има предпочитание, разполага с нужните механически и софтуерни благоприятни условия и физическото му положение разрешава да се включи в уроци дружно със съучениците си от класа , като:

 Ученикът следи, без да може да взе участие интензивно в урока

 Учителят реализира в двете посоки педагогическо взаимоотношение единствено с учениците в действителната класна стая (включването на възпитаник посредством виртуална връзка не пречи на учителя да реализира пълноценно педагогическо взаимоотношение с учениците в действителната класна стая)

 Ученикът не предстои на оценяване

Формата на образование на подобен възпитаник не се трансформира и остава дневна

Тази опция за обезщетително образование се реализира посредством камера и микрофон на или обвързвано с електронно устройство. Камерата в класната стая наложително е ориентирана към образователната дъска и/или към учителя, само че не и към учениците.

В допълнение на общо съображение на подобен възпитаник учебното заведение може да даде съвещания и обща поддръжка за превъзмогване на просветителни дефицити, както и психическа поддръжка.

При неспособност учебното заведение да обезпечи за ученика наблюдаване на урока на съответната паралелка се позволява включването на ученика за наблюдаване на урок на друга паралелка или на урок в отдалечена форма на образование за същия випуск при наличието на проведено такова образование, а когато и това не е допустимо, учебното заведение може да организира даване на материали на хартия в дома на ученика, в това число и с подкрепата на посредник.

Към образование в електронна среда от разстояние може да премине и обособен възпитаник, който е карантиниран по решение на РЗИ вследствие на позитивен PCR тест на член от
семейството му. Описаните нагоре условия се отнасят и за този случай.

Организирането и провеждането на ОЕСР се правят от учителите в рамките на уговорената дълготрайност на работното време, като при естествена дълготрайност на работното време за отчитане на деня като работен учителят би трябвало да има най-малко 5 астрономически часа работа, обвързвана с реализиране на образованието, или най-малко 25 астрономически часа седмично (5 часа среднодневно) при работна седмица от 5 работни дни. За дните, регистрирани като работни, се дължат уговорените хонорари според групов трудов контракт и/или вътрешни правила за работна заплата. При намалена продължителност на работното време условието се ползва съразмерно.

В случаите на оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура фамилиите с деца до 14 години имат право на месечна целева помощ за времето на изключителното състояние или изключителната епидемиологична конюнктура, в случай че средномесечният приход на член от фамилията за месеца, предшестващ подаването на заявката, е еднакъв или по-нисък от размера на минималната работна заплата за страната и в случай че:

 единият или и двамата работещи родители не могат да работят отдалечено от у дома и нямат право да употребяват заплатен отпуск;

 единият или и двамата родители са останали без работа, само че нямат право на обезщетение за безработица или компенсацията е в размер, по-малък от минималната заплата;

 единият или и двамата родители се самоосигуряват, само че не могат да работят заради въведени ограничавания по отношение на изключителното състояние или изключителната епидемиологична обстановка;

 родител самичък отглежда децата си.

Помощта се отпуска, в случай че децата не са настанени отвън фамилията по реда на член 26 от Закона за протекция на детето и според изискванията на Постановление на Министерски съвет № 218 от 17 август 2020 година
Задължителните ограничения за гладко прекосяване от присъствено образование към обучение в електронна среда от разстояние включват:

 Осигуряване на отбрана на персоналните данни на учителите и учениците и сигурността на информацията в електронна среда.

 Събиране на база данни в учебното заведение с настоящи профили и имейли на учениците.

 Избор на платформа за реализиране на образованието и връзката, като се прилага следният предпочитан ред:

o Използване на единна платформа за цялото учебно заведение

o Ориентиране към общи, познати и употребявани досега платформи и приложения от учителите и учениците в съответния випуск

o Прилагани приложения и способи за връзка в паралелката

 Синхронизиране на употребяваните от другите учители платформи (при отчитане спецификата на образователния предмет, например непознат език – източен, всички учители, преподаващи този образователен предмет в съответното учебно заведение, да употребяват единна платформа, която може да бъде друга от признатата на учебно равнище платформа)

 Избор на метод за реализиране на образованието и връзката:

o Синхронно ОЕСР (поставят се отсъствия и оценки)

o Асинхронно ОЕСР (не се слагат отсъствия, само че в процеса на оценяване се регистрират присъединяване и ангажираността на ученика)

o Редуване на синхронно и асинхронно ОЕСР (отсъствия се слагат единствено за часовете на синхронно ОЕСР)

o Алтернативни способи, в това число посредством даване на материали на хартия (възможно е и оценяване)

 Определяне на Екип за поддръжка при реализирането на ОЕСР и на учредителен екип

 Разработване на различни седмични написания за използване в случаите, когато учениците от повече от една паралелка са сложени под карантина

 Изготвяне на лист със заместващи учители и на учители, които имат умения и благоприятни условия да реализират ОЕСР (в това число студенти от висшите учебни заведения, обучавани за учители)

След приемането на измененията в ЗПУО ще е допустимо целогодишно - композиция от присъствено образование и образование в електронна среда от разстояние, което може да е в до 20% от наложителните и избираемите образователни часове, ще се позволява единствено за обособени паралелки в новаторски учебни заведения, при които нововъведението е обвързвана с организацията на образованието.

Възможности за образованието за учениците с открит по-висок риск от COVID-19

Изборът за присъствено образование в учебно заведение е първата най-предпочитана алтернатива. Тя основава опция за пълноценно педагогическо взаимоотношение, за социализация и за ефикасна възпитателна функционалност. Независимо от това има обособени случаи, при които образованието на учениците в дневна присъствена форма е невероятно или нецелесъобразно по здравословни причини (самите те са със болести, които не разрешават навестяване на  учебно заведение или техните  родители/настойници попадат в рискова група за COVID-19) или не е желано от родителите.

С цел гарантиране правото на достъп до обучение образованието на такива ученици е допустимо да се реализира в различни форми - независима, самостоятелна или
отдалечена форма на образование. В допълнение, нормативната уредба планува и вечерна, задочна и комбинирана форма на образование, които обаче се ползват в прекомерно характерни случаи и по тази причина не са обект на актуалните насоки. Формата на образование се избира от ученика и/или неговите родители, само че това право не е абсолютно, а при съблюдаване
на условията на нормативната уредба и в обособени случаи – след рекомендация от Екипа за подкрепа за личностно развиване.

Общите условия за прекосяване на възпитаник в наложителна учебна възраст от дневна в независима, самостоятелна или отдалечена форма се свеждат до :

 Наличие на здравословни аргументи , удостоверени с медицински документ, издаден от съответната експертна лекарска комисия, че ученикът не може да се образова в дневна форма (допустимо изискване е за прекосяване и в трите посочени форми).

В изискванията на COVID-19 здравословните аргументи, заради които възпитаник не може и не желае да посещава присъствена форма (в това число и в случай че негов родител/настойник попада в рискова група), се удостоверяват или с медицински документ, публикуван от съответната експертна лекарска комисия по реда на Закона за здравето, или за болесттите, включени в Приложение №2 ( ) - с етапна епикриза от лекаря експерт, проследяващ болестта на лицето.

Семейни аргументи (избор на родителите – възможно изискване за прекосяване в самостоятелна форма, предпочитание да приключи срока/годината в други периоди – допустимо условие за прекосяване в самостоятелна форма, или трайно престояване със семейството на територията на друга страна – възможно изискване за прекосяване в дистанционна форма на образование за възпитаник 1. - 12. клас).

 Наличие на специфични просветителни потребности или на изявени способности .

За всяка от формите нормативната уредба слага още и спомагателни условия, като  за отдалечената форма на образование ученикът би трябвало да се образова в 5. - 12. клас. Учениците от 1. - 4. клас с изключение на в дневна форма може да се образоват в независима или в индивидуална форма единствено по изключени е, когато по здравословни аргументи детето се лекува в чужбина.

В случаите, когато възпитаник се образова в независима форма, е необходимо родителите да обезпечат нужните условия за самоподготовката му. Присъствието му в учебно заведение е належащо за полагане на съответните изпити за срочна или годишна оценка.

В допълнение на общо съображение на учениците, записани в независима форма на обучение, учебното заведение може да дава в хода на образователните занятия съвещания и обща
поддръжка, а с предвижданите нови промени в държавния учебен стандарт за приобщаващото обучение - и в допълнение образование по образователни предмети в електронна
среда от разстояние в границите на 10 часа месечно, за превъзмогване на образователни дефицити.

С учениците, които се образоват в самостоятелна форма, учителите работят в индивидуални образователни часове в учебно заведение или у дома, като нормативната уредба ще планува част от тези часове да се реализира от разстояние в електронна среда. Индивидуалните часове се дават в сходство с създаден от учебното заведение самостоятелен учебен план, включващ най-малко 50% от наложителните образователни часове по учебен образователен проект. Обратната връзка за напредъка на учениците се отразява под формата на настоящо оценяване или посредством полагане на изпити за срочна/годишна оценка. Допълнително и на учениците, записани в самостоятелна форма на образование, учебното заведение дава при необходимост  съвещания и обща поддръжка.

За разлика от независимата и самостоятелната форма на образование, при които ученикът се образова от преподавател в учебното заведение, в което е записан, само че настрана от други ученици и с сведен брой образователни часове, при отдалечената форма присъствените образователни часове покриват напълно образователния проект и ученикът се образова в група с други възпитаници от същия  клас от неговото или друго учебно заведение. Независимо от това той продължава да е възпитаник на училището, в което е записан. Обучаващите учители надлежно може да са учители от  неговото или от друго учебно заведение.

Обучението в отдалечена форма се реализира благодарение на информационните и информационните технологии посредством синхронни образователни часове. За задачата всеки възпитаник
следва да разполага с интернет и с устройство, позволяващо му интензивно присъединяване във виртуалната класна стая. Обучението се отразява посредством регистриране на отсъствия и настоящи
оценки в електронен дневник в учебното заведение, което реализира отдалеченото образование, като достъп за четене на информацията от електронния дневник има и шефът на
учебното заведение, в което е записан съответният възпитаник.

Преминаването от дневна в друга форма на образование може да се съобщи както в началото, по този начин и по всяко друго време в хода на образователната година. Извън общия случай смяната на формите в хода на образователната година може да се реализира при определени условия, посочени в Наредба №10 за организацията на дейностите в училищното образование.

Семействата, чието дете или член на семейството е в рискова група, следва да информират управлението на учебното заведение за предприемане на ограничения в случаите, когато е  предпочетена дневната форма на образование.

Задължителните организационни ограничения за обезпечаване на благоприятни условия за обучението на възпитаници от рисковите в здравословно отношение групи включват:

 Организиране на осведомителна акция за родителите с разяснение на конкретните условия, при които възпитаник може да се образова в друга от дневната форма, в това число запознаването им със описи със болести, при които възпитаник и/или негов родител/настойник попада в рискова група.

 Определяне на учителите от учебното заведение, които биха могли да се включат в реализацията на отдалечена форма на образование и/или да дават обучение и/или съвещания в електронна среда от разстояние, защото разполагат с техническа и софтуерна опция, имат нужните умения, разрешава го нормативът им, попадат в рискова група и имат предпочитание.

 Подаване към РУО на информация за учителите от учебното заведение, които биха могли да се включат в реализацията на отдалечена форма на образование, защото разполагат с техническа и софтуерна опция, имат нужните умения, разрешава го нормативът им, попадат в рискова група и имат предпочитание.

Съпътстваща поддръжка за учениците, пропуснали присъствените образователни занятия

Отчитайки, от една страна, сложната обстановка по отношение на разпространяването на COVID-19, която може да докара в обособени случаи до карантиниране на една или повече
паралелки в учебно заведение, нацяло учебно заведение, на обитаемо място или район, да наложи задържане у дома на обособени възпитаници, които страдат от болести, които ги слагат в рискова група от СOVID 19, и зачитайки правото на родителите да не пускат децата си да присъстват в клас, учебното заведение може да даде съпътстваща обща поддръжка в хода на учебната година под формата на съвещания и в допълнение образование по обособени учебни предмети.

Консултациите и спомагателното образование за превъзмогване на образователн
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР