Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми

...
Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми
Коментари Харесай

МОН: Нови промени в учебните програми, Вазови произведения се местят в по-долен клас

Министерството на образованието и науката предлага промени в образователните стратегии по общообразователните образователни предмети от I до X клас. Целта е тяхното рационализиране и актуализиране в няколко насоки, оповестяват от.

Първата група промени са за отпадане на тематики, предстоящи резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и стопанска система, физика и астрономия, химия и запазване на околната среда, биология и здравно обучение. По география и стопанска система да вземем за пример отпада понятието „ бранш “; а по БЕЛ – анотация и делово писмо.

Друга смяна е обвързвана с пренасяне на тематики, предстоящи резултати и понятия в различен клас в границите на стадия – по БЕЛ, математика, география и стопанска система и химия и запазване на околната среда. Например Вазовите „ Левски “ от „ Епопея на забравените “ и „ Под игото “ да се реалокират от Х в IX клас, с цел да се освободи образователно време за десетокласниците да се приготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „ Проста рента “ се реалокира от V в VII клас, а тематиката „ Еднаквости в равнината “ минава от общообразователна в разширена подготовка. Нови понятия и предстоящи резултати се включват по география и стопанска система, химия и запазване на околната среда и биология и здравно обучение. Например по география и стопанска система се вкарва понятието „ кръгова стопанска система “, а по индивидът и природата се прибавят примерни интегрирани тематики за лабораторни работи и планови действия в частта „ Единство на природата “.

Отпада и условието за най-малък брой оценки за образователен период по непознати езици в VIII – X клас.

Предложените промени в образователните стратегии за началния учебен стадий са малко и се отнасят до образователните предмети: български език и литература за I – IV клас, изобразително изкуство за I клас, технологии и предприемачество за I – IV клас, родинознание за II клас, индивидът и обществото за III клас. В прогимназиален и първи гимназиален стадий са заложени промени по български език и литература за V – X клас, математика за V – X клас, информатика за VIII клас, география и стопанска система за V – X клас, философия за VIII и X клас, индивидът и природата V и VI клас, биология и здравно обучение за VII – X клас, физика и астрономия за VII – X клас, химия и запазване на околната среда за VIII – X клас. И в трите стадия не са препоръчани съдържателни промени по история и цивилизации, музика и непознат език.

Предлагат се промени във всички образователни стратегии по Физическо образование и спорт от I до XII клас, ориентирани към прецизиране на образователното наличие, съгласно наличната материалната база, двигателните умения и качества на учениците. Разширява се обсегът на вероятните избираеми области по физическо образование и спорт, да вземем за пример - шахмат и ракетни спортове.

Промените в образователните стратегии са свързани с усъвършенстването им съгласно възрастовите особености на учениците и с обогатяване на междупредметните връзки.

По география и стопанска система изчисляването на действителни дистанции по карта благодарение на цифров мащаб ще се учи към този момент не в V клас, а в VII клас, като това е съобразено със знанията, уменията и връзките, образувани от образователния предмет математика. С цел прецизиране е направена подмяна на понятието „ стопанство “ с понятието „ стопанска система “.

За по-голяма изясненост главните формули за величини и закономерности в образователните стратегии по физика и астрономия се изнасят в обособени таблици.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР