Министерството на образованието и науката побърза да се разграничи от

...
Министерството на образованието и науката побърза да се разграничи от
Коментари Харесай

МОН се разграничи от инициативата за детското четене след скандала с Да пробудиш драконче

Министерството на образованието и науката побърза да се разграничи от акцията " Разказвачът на приказки ", насърчаваща четенето измежду децата, откакто родители се оплакаха от наличието на една от показаните книги - " Да пробудиш драконче ".

От пресцентъра на МОН декларират, че министерството " не утвърждава и не е одобрявало включването на съответни творби в акцията ", която среща възпитаници с създатели на модерна българска литература.

" Инициативата е подкрепена кардинално с писмо, изпратено през 2020 година В него категорично е посочено, че отговорността за подбора на създатели и текстове е на уредниците на националната самодейност за поощряване на четенето ", се споделя в информацията, представена от Българска телеграфна агенция.

От МОН изясняват още, че самодейността на Константин Иванов е стигнала до тях през профсъюз " Образование " на КТ " Подкрепа " и е " подкрепена като осъществяване на признатата от Министерски съвет Национална тактика за поощряване и повишение на грамотността (2014-2020) ".

" Въпреки че дейностите по Стратегията са завършили, някои от самодейностите не престават да се осъществят като положителни практики и по-късно. Организаторите обаче не са търсили поддръжка от МОН, нито са представяли лист с определени създатели и творби, които имат намерение да четат в учебни заведения, както е станало, когато са показали самодейността си през образователната 2021-2022 година ", се споделя в известието.

От Българска телеграфна агенция оповестяват още, че книгата " Да пробудиш драконче " на Николай Теллалов към този момент е представяна в учебни заведения в Габрово през ноември 2022 година Тогава също е четена пред деца от пети клас - само че очевидно не е провокирала такива мнения както измежду родителите в Хасково.

Книгата към този момент е изтеглена от самодейността, откакто възмутени майки се оплакаха от къс фрагмент, в който се съдържат нецензурни изрази.

От медийното отразяване на случая се оказа, че в локалния Регионалния инспекторат по образованието никой не е прочел фентъзи романа, преди да го утвърди за показване в главния учебен курс - срещнали са се единствено с анотацията му.

Самите деца са подходили с интерес към книгата на Теллалов, до момента в който не са се намесили родителите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР