Министерството на образованието и науката не е било информирано по

...
Министерството на образованието и науката не е било информирано по
Коментари Харесай

МОН сезира ДАНС и КЗЛД за продажбата на Shkolo

Министерството на образованието и науката не е било осведомено по никакъв метод за продажбата на българската просветителна платформа Shkolo на английската Juniper Education. По този мотив просветното ведомство сезира ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), които да ревизират случая. Към момента МОН няма договорни връзки с Shkolo, само че доста от българските учебни заведения са техен клиент.

С цел отбрана на тези просветителни институции министерството ще предприеме всички дейности за разяснение на случая. Вече е изпратено и писмо до компанията с искане неотложно да даде цялата налична информация, а дружно с това са сезирани и способените органи ”, пишат от МОН.

Припомняме, че българските учебни заведения минаха на електронни дневници публично през 2022-2023 година Въпреки това близо 80% от тях към този момент ги бяха въвели, ползвайки основно продукта на Shkolo. От компанията показват, че сега имат 1700 клиенти, като учебните заведения у нас са към 2350.

На този декор предходната образователна година бе въведена Националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО), която също поддържа електронни дневници, които страната предложи на учебните заведения. Макар те са безвъзмездни, много образователни заведения избраха да продължат да употребяват услугите на Shkolo поради големите проблеми с въпросната национална е-система, за които сигнализираха учители и шефове.

Случаят е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система НЕИСПУО, с която работят над 830 просветителни институции ", настояват от МОН.

“За творението НЕИСПУО... по-добре нито дума ”, написа във Фейсбук Диян Стаматов, шеф на столичното 119-то учебно заведение и ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура.
Обратно към хартиените дневници?
Електронният дневник на Shkolo има редица преимущества – модули за оценки, отсъствия, мнения, контролни, междинен триумф на учениците, наставнически срещи, образователни материали, надпревари, проби и други Новината за продажбата мощно тормози родители, учители и шефове. В обществените мрежи се завихриха всевъзможни мнения, предупреждаващи за приключване на персоналните данни на хиляди български възпитаници към Англия, които съгласно тях  даже могат да застрашат националната ни сигурност. Освен това няма изясненост какво ще се случи в бъдеще с учебните заведения, които сега употребяват Shkolo.

В обществените мрежи Диян Стаматов изрази страдание, че един сполучлив български артикул, различим от шефове, учители, възпитаници и родители в цялата страна и дал подтик на дигитализацията в родното обучение, продължава напред своето развиване, само че в непознати ръце.

Кое постанова нуждата Shkolo да се продаде на непозната компания? Беше ли оценен продуктът на Shkolo на българския пазар? Истината е, че в случай че електронният дневник, който сътвори Shkolo, напусне напълно българския пазар, най-хубавата опция, която да го замести, ще са познатите до болежка хартиени дневници ", написа той.


Какво ще стане с персоналните данни на учениците?
От Shkolo дадоха уточнения по отношение на терзанията към допустимо приключване на персонални данни на учениците.

" Споразумението във връзка с отбрана на данните и осведомителната сигурност, подписано сред “Школо ” ООД и всяка просветителна институция, е в действие и няма да бъде променяно ", обявиха оттова, допълвайки, че обработката на данни ще продължава да се осъществя при цялостно съблюдаване на българското и европейското законодателство.

Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) не са благосъстоятелност на Shkolo. Съответно те не са обект на продажба. Собственик на тези данни са учебните заведения. Shkolo е единствено обработващ орган ", написа във Фейсбук съоснователят на Shkolo Мирослав Джоканов, като разгласи, че достъп до данните ще имат единствено чиновници на Shkolo.

" Британската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. Juniper купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Повтарям - никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо ", разясни Джоканов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР