Министерството на образованието и науката (МОН) ще плаща около 500

...
Министерството на образованието и науката (МОН) ще плаща около 500
Коментари Харесай

МОН въвежда специален софтуер, за да бори плагиатството

Министерството на образованието и науката (МОН) ще заплаща към 500 хиляди лева годишно за профилиран програмен продукт за разкриване на плагиатство , оповестяват от пресцентъра на МОН. Той ще бъде възложен за гратис прилагане на всички заинтригувани - преподаватели, студенти и докторанти, Националния център за информация и документи (НАЦИД) и Комисията по академична нравственос към министъра на образованието и науката.

Целта на този програмен продукт е всеки учител или студент да може да ревизира дали избрана дипломна работа, дисертация, публикация или друга разработка е достоверна, както и дали създателят е взаимствал наличието й, без да цитира правилно източника.

Софтуерът е създаден в Полша. Към момента той се употребява в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Договорът е подписан с основаната в Румъния Plagiat-Sistem Antiplagiat prin Internet SRL след процедура по Закона за публичните поръчки.

Срокът на контракта е затри години. След това ще се направи обзор на успеваемостта на продукта и ще се разгласи нова социална поръчка.

МОН ще заплаща по 2 лв. на консуматор годишно. Предвижда се системата за антиплагиантство да се употребява от над 237 хиляди студенти, докторанти, преподаватели и държавни чиновници. През идващия месец следва инсталиране и настройване на софтуера в университетите и другите институции. Паралелно с това ще бъдат подготвени да го употребяват систематичните админи и координатори по места.

Закупуването на профилирания програмен продукт е първа стъпка към разширение на обсега на инспекциите за плагиатство. В момента те се вършат единствено за научните писания, взели участие в състезания за академично израстване. С безплатното даване на софтуера ще се даде опция за инспекция на всички сигнали, свързани с научно плагиатство и издание на недостоверни данни.

Идеята е след промени в Закона за висшето обучение това да се прави посредством двустепенна система за инспекция. На първото равнище ще са институционалните комисии по академична нравственос в научните организации и висшите учебни заведения. Втората степен ще е съществуващата национална комисия по академична нравственос. Тя ще ревизира единствено сигнали, обжалвани, откакто са минали през първа инстанция.

Целта е да се сътвори непоносимост към плагиатството и към фалшификацията на данни в университетските среди, в това число измежду студентите и докторантите . Очаква се това да има предпазен резултат и системата последователно да се почисти от сходни практики.
 МОН стяга академичното израстване във вузовете и бори плагиатството
МОН стяга академичното израстване във вузовете и бори плагиатството

Потвърди, че мисли за обединение на университети
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР